Poslanici NSRS sutra o prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

Poslanici NSRS sutra o prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti, saopšteno je iz parlamenta Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U dokumentu se osuđuje i konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, a pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da to ozbiljno osude.

Na predloženom dnevnom redu treće redovne sjednice Narodne skupštine Srpske su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, oba po hitnom postupku.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar - prijedlog predsjednika Republike, Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pred poslanicima će biti i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu, kao i izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije za 2022. godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o radu i izvršenju rebalansa finansijskog plana - budžeta Javne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period za prošlu godinu, godišnji izvještaj o radu Ombudsmana za djecu za 2022. godinu, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, kao i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2022. godinu.

Pred poslanicima će biti i informacija o odlukama o pomilovanju u 2022. godini, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj za drugi projekat podrške zapošljavanju /WB IBRD 9381-BA/, te Prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Sjednica će početi u 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA