Vlada RS objavila javni poziv, na berzi prikuplja 210 miliona KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je javni poziv za upis i uplatu 58. emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima,

Vlada RS objavila javni poziv, na berzi prikuplja 210 miliona KM

U pitanju je emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom, a broj hartija od vrijednosti emitenta Republika Srpska je 210.000, prenose Nezavisne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Planirani iznos emisije je 210 miliona konvertibilnih maraka, a nominalna vrijednost pojedinačne hartije od vrijednosti je 1.000 maraka.  Rok dospijeća je pet godina, odnosno 22. juni 2028. godine.

Visina fiksne kamatne stope je 6,1 odsto na godišnjem nivou.

"Glavnica se isplaćuje godišnje (po isteku svake godine od dana registracije emisije) po 10% u 2024, 2025, 2026. i 2027. godini, a 60% u 2028. godini. Kamata se obračunava na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje", objavljeno je na Banjalučkoj berzi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministarstvo finansija može u skladu sa posebnom odlukom Vlade Republike Srpske, vršiti prijevremeni otkup.

Aukcija će biti održana 20. juna. Tog dana obaviće se unos kupovnih naloga u periodu od 8:30 do 11:30, a upis se vrši kod ovlašćenih berzanskih posrednika, na Banjalučkoj berzi.

Poslovi se zaključuju u 12 časova po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni.

Sva zainteresovana fizička i pravna lica koja budu učestvovala u javnoj ponudi emisije obveznica Republike Srpske imaće rok do 22. juna, najkasnije do 10 časova, da uplate novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA