Šta znači oznaka SPF na kremi za sunčanje?

  • Zdravlje
  • 06. Jun 2023.

Oznaka proizvoda za zaštitu od sunca mora da sadrži broj faktora zaštite od sunca (SPF) da bi se označio nivo zaštite od UVB zraka i da se navodi da li je prošao test širokog spektra protiv ultraljubičastog (UVA) zračenja sunca.

Šta znači oznaka SPF na kremi za sunčanje?
FOTO: Depositphotos

Šta je zaštitni faktor (SPF)? TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvema potencijalno štetnim vrstama zraka: UVA i UVB. Faktor zaštite od sunca (SPF) je broj, na primjer, SPF15. Pokazuje koliko zaštite proizvod nudi od UVB svjetlosti. Proizvod sa većim SPF brojem pružiće veću zaštitu.

Šta znači SPF?

SPF je naučna mjera. Daje predstavu o tome koliko je manji rizik od oštećenja kože usljed upotrebe kreme za sunčanje. Fokusira se na vrijeme koje je potrebno UVB zracima da prođu kroz kremu za sunčanje i izazovu da koža postane crvena, u poređenju sa vremenom kada nema kreme za sunčanje. Faktor se izračunava tako što se doza sunčevog zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože podijeli sa dozom potrebnom da izazove crvenilo bez kreme za sunčanje, piše Medical news today.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ako je potrebno 15 puta duže da koža pocrveni sa kremom za sunčanje nego bez nanošenja kreme za sunčanje, SPF je 15. U teoriji, ako bi, pod određenim UV uslovima, bilo potrebno 10 minuta da nezaštićena koža počne da postaje crvena, krema za sunčanje sa SPF 30 bi to spriječila 300 minuta, odnosno 5 sati, što je 30 puta duže.

Pogrešno je misliti da sa većim SPF-om osoba može duže vremena da provede na suncu,  a često se nailazi na ovo mišljenje.

Drugi faktori koji imaju uticaj:

vremenski uslovi
doba dana
tip kože
kako se nanosi losion

Efekat blokiranja zraka nestaje nakon najviše 2 sata. Nakon toga, losion će morati ponovo da se nanese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA