Bijeljina: Kvalitetnom praktičnom nastavom zadržati mlade

  • BIJELJINA
  • 06. Jun 2023.

Veoma je značajno da poslovni subjekti kvalitetnom praktičnom nastavom u okviru stručnog obrazovanja privuku mlade i postanu atraktivno radno mjesto za njih, rečeno je danas na okruglom stolu u Bijeljini čiji je cilj prezentovanje mogućnosti organizovanja praktične nastave i partnerska saradnja sa srednjim stručnim i tehničkim školama.

Bijeljina: Kvalitetnom praktičnom nastavom zadržati mlade
FOTO: Arhiva / Bijeljina Danas

Na skupu je istaknuto da se poslovni subjekti u Republici Srpskoj sve češće susreću sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage i da je, stoga, potraga za njom sve značajnija. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik bijeljinske Područne privredne komore Stevo Savić rekao je novinarima da savremeno dualno stručno obrazovanje, koje je usmjereno na budućnost, predstavlja izazovan zadatak za dva mjesta učenja - poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole.

On je istakao da je cilj današnjeg okupljanja promocija dobrih primjera praktične nastave, odnosno dualnog obrazovanja, a Privredna komora je ranije, izmjenama zakona o srednjem obrazovanju dobila odobrenja i ovlaštenja u ovoj oblasti.

"Cilj današnjeg okupljanja bio je da na nekim primjerima dobre prakse pokažemo i drugim privrednim društvima da je to značajna karika u osposobljavanju budućih radnika", rekao je Savić i podsjetio da je u privredi Republike Srpke trenutno prisutan nedostatak rane snage.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić rekao je da ova škola ima odličnu saradnju sa privrednim subjektima iz regije, posebno sa "Aluminom".

"Još od 2017. godine od 50 do 70 naših učenika stiče znanje i u `Alumini`. To su varioci, bravari, mašinski tehničari. Veliki broj njih ostaje i da radi tu", rekao je Grujić i dodao da oko 80 odsto učenika koji se obrazuju za zanatska zanimanja ima praksu baš u privredi.

Mirjana Šoja iz komapnije "Alumina" kaže da je njihova tehnološka praksa uspješna i da uveliko postoji sa zvorničkim Tehničkim školskim centrom.

"Pomažemo im da kroz praktičan rad savladaju sve vještine koje su im potrebne. Budućnost je na mladima i neophodno je učiniti sve kako bismo ih zadržali kod nas, a ne da idu u inostranstvo", rekla je Šoja i dodala da učenike koji su se pokazali kao dobri na praksi zapošljavaju u "Alumini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA