Poslanici NSRS traže poništenje međunarodnog priznanja Kosova

Narodna skupština Republike Srpske počela je danas novu redovnu sjednicu Prijedlogom rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije.

Poslanici NSRS traže poništenje međunarodnog priznanja Kosova
FOTO: Srna

Nenad Stevandić, predsjednik NS RS, u ime predlagača istakao je da rezolucije koje parlament donosi imaju efekta, podsjetivši na rezolucije o nepriznavanju Kosova iz 2008. godine i o vojnoj neutralnosti BiH, prenose Nezavisne. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rekao je da je tekst pažljivo izbalansiran na način da ne nanosi štetu Srbiji i poziva na deeskalaciju i mir, a da istovremeno zauzima čvrstu poziciju ka zaštiti srpskih interesa.

"Mijenja se geopolitički raspored snaga zato je Aljbin Kurti (premijer Kosova) pokrenuo talas nasilja, jer shvataju da im vrijeme ističe", rekao je Stevandić.

U zaključcima koje je vladajuća koalicija predložila traži se od zemalja koje su priznale Kosovo da ponište tu odluku, a od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine traži da iniciraju postupke osude kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu. Osim što se poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, istaknuto je da se odbacuje jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaključak SDS-a poziva međunarodnu zajednicu da pokaže Albancima da je svaki oblik represije prema Srbima neprihvatljiv, kao i da se jasnije definiše šta Kosovo i Metohija predstavljaju za Srbiju i srpski narod.

"Kosovo i Metohija predstavlja srpsko opredjeljenje i temelj svih dosadašnjih i budućih generacija", naglašeno je u zaključcima SDS-a.

I vladajući i opozicionari su tokom rasprave najavili da će rezoluciju podržati, a Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je da će uložiti nekoliko amandmana za koje je Stevandić rekao da bi mogli biti prihvaćeni.

Zajednički stav u vezi s pitanjem Kosova donekle su umanjili Igor Crnadak, poslanik PDP-a, i Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red. Crnadak je vladajuću koaliciju optužio da ovom rezolucijom žele da se "operu" pred Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, zbog toga što predstavnica BiH iz RS u Savjetu Evrope nije glasala protiv primanja Kosova u tu evropsku organizaciju. Prema njegovom mišljenju, drugi razlog je promocija Stevandića, jer, kako tvrdi, nije bilo konsultacija s opozicijom da rezolucija bude zajednička.

Stevandić je burno reagovao na Crnatkove istupe optuživši ga da skreće s tačke dnevnog reda, a Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, ustvrdio je da je Tanja Milašinović, predstavnica BiH u Savjetu Evrope, kadar PDP-a, što je Crnadak negirao.

Vukanović je predstavnike vladajuće koalicije optužio da kupuju stanove u Beogradu, umjesto da pomažu Srbima s Kosova, zbog čega je zaradio nekoliko opomena za kršenje Poslovnika.

Nekoliko poslanika vlasti i opozicije, uključujući i Mazalicu, iznijeli su istorijske argumente po kojima su na Kosovu, i kroz istoriju većinski bili naseljeni Srbi, dok su se Albanci na tom području naseljavali kasnije i sporadično.

O apsolviranim tačkama glasaće se u četvrtak, a na dnevnom redu je nekoliko zakona. Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH povučen je sa dnevnog reda.

Na dnevnom redu nije se našao Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS u kojom je predviđeno vraćanje krivičnog gonjenja za klevetu i uvredu, protiv čega su se pobunili međunarodna zajednica, mediji i nevladine organizacije.

Vlada ima još nekoliko mjeseci vremena da pripremi prijedlog i uputi ga u skupštinsku raspravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA