Srbija: Tinejdžeri koji su se utopili skakali sa pontona

Dvojica šesnaestogodišnjih dječaka, koji su se juče utopili na Adi Ciganliji, skakali su sa pontona na mjestu koje ni u sezoni nije predviđeno za kupanje, rekao je komandir ronilačnkog voda u ronilačkoj jedinici Žandamerije Marko Mladenović.

Srbija: Tinejdžeri koji su se utopili skakali sa pontona

On je apelovao na mlade da to ne rade, prenosi N1. Dvojica tinejdžera bili su učenici Saobraćajne škole u Zemunu i Tehničke škole „Lola” u Železniku, pa se pretpostavlja da su sa društvom slavili kraj školske godine na Adi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Oni su ne nalazili na početku Savskog jezera na Adi Ciganliji, gdje inače nije dozvoljeno kupanje ni u sezoni. Mladenović je istakao da je dežurna ekipa na teren izašla čim je dobila poziv i da su tijela brzo izvučena.

- Oni su bili na mestu gde kajakaši imaju svoje treninge. Tu su skakali sa nekog pontona. Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se šta je dole. Mogu da se ubodu, upadnu u duboku travu kao što je slučaj verovatno bio ovde. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu - rekao je Mladenović - naveo je Mladenović.

Istakao je da nije poznato da li su mladići bili pod uticajem alkohola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mladenović je naveo da MUP koristi svaku priliku da preko medija i društvenih mreža apeluje na sve građane da se obrati pažnja na djecu pored vode i da ne koriste neuređena kupališta.

- Apelujemo na vlasnike splavova, plovnih objekata na rekama da se vodi računa o bezbednosti, da se koriste zaštitni prsluci i da se ne ulazi u vodu u alkoholisanom stanju - napomenuo je Mladenović.

Šta treba raditi kada se neko davi

Mladenović je istakao da nikako ne treba uskakati u vodu i pomagati osobi koja se davi.

- Poruka je da se nikako ne ulazi u vodu, jer u tim situacijama kada se neko bori za život, on je sklon da povuče drugog sa sobom pod vodu. Naša preporuka je da se ili pozove upomoć ili da se pruži neki čvrsti predmet ili uže na šta lice može ili da se dovuče do obale, ali nikako ne ulaziti u vodu za licem koje se davi - objasnio je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA