Bijeljina: Predstavljen vodič za unapređenje upravljanja lokalnim finansijama

U Bijeljini je danas na konferenciji, koju je organizovao Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora, predstavljen vodič za unapređenje upravljanja lokalnim finansijama.

Bijeljina: Predstavljen vodič za unapređenje upravljanja lokalnim finansijama
FOTO: Srna

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Aco Pantić rekao je novinarima da je, s obzirom na to da je Glavna služba za reviziju javnog sektora u prethodnom periodu konstatovala niz nepravilnosti u upravljanju lokalnim finansijama u opštinama i gradovima Srpske, Savez odlučio da organizuje ovu konferenciju da bi se preventivno ukazalo na načine rješavanja određenih problema u upravljanju lokalnim finansijama, kako bi bile što efikasnije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, budući da su finansijske revizije pokazale da se određen broj nepravilnosti kontinuirano ponavlja, Savez je za opštine i gradove pripremio koristan vodič analize i unapređenja upravljanja lokalnim finansijama koji je danas predstavljen.

Pantić je dodao da današnja konferencija predstavlja plod uspješne saradnje Saveza i Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske Jovo Radukić rekao je da je ova služba u prethodnom periodu konstatovala niz nepravilnosti u upravljanju lokalnim finansijama u opštinama i gradovima Srpske i dodao da je cilj da se preventivno ukaže na načine rješavanja određenih problema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rukovodilac sektora za reviziju učinka Glavne službe za reviziju javnog sektora Milovan Bojić rekao je da Glavna služba za reviziju nudi, kroz revizorske angažmane, određen broj preporuka čija primjena omogućava bolju funkcionalnost lokalnih uprava, javnih preduzeća i javnih ustanova na lokalnom nivou.

"Istovremeno obezbjeđuje bolje i efikasnije javne usluge koje pružaju lokalne uprave i institucije u njihovoj nadležnosti", naveo je Bojić.

On je naveo da su znatne neusklađenosti u pogledu neefikasnosti i neefektivnosti utvrđene u pružanju administrativnih usluga lokalnih uprava, a u vezi sa komunalnim djelatnostima, kao i za funkcionisanje određenih javnih ustanova iz domena socijalne i zdravstvene zaštite.

Bojić je dodao da je Savez opština i gradova bitan partner za Glavnu službu za reviziju, a da je konferencija bila prilika da se razmijene prakse, iskustva, ideje koje će biti u funkciji boljeg funkcionisanja javnih finansija u jedinicama lokalne samouprave.

Viši revizor za finansijsku reviziju Bojan Ćorić rekao je da je najbolje preventivno ukazati na nepravilnosti kako bi ih lokalne zajednice na vrijeme riješile, a da se nepravilnosti najčešće odnose na pogrešno iskazivanje pozicija u finansijskim izvještajima - popis.

"Nepravilnosti su i neusklađenost sa određenim zakonima koje mi uzimamo kao kriterijume usklađenosti, a najčešće se odnose na javne nabavke, zapošljavanje, obračun ličnih primanja", dodao je Bojić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI