Više smjerova na medicini za strance: Kreće trka za indekse u Srpskoj

Trka za indeksima svršenih srednjoškolaca kreće za desetak dana, a zbog velikog interesovanja stranaca, koji žele da se obrazuju na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, pored osnovnih studija medicine na engleskom jeziku od ove godine moguće je studirati stomatologiju, farmaciju i sestrinstvo.

Više smjerova na medicini za strance: Kreće trka za indekse u Srpskoj
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2023/2024. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj raspisan je juče, a buduće brucoše čeka 4.617 indeksa. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.770 studenata, od čega njih 1.936 na budžet i 402 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 351 stranog studenta i 81 vanrednog.

Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, tradicionalno i ove godine nudi Medicinski fakultet i to 625, a dekan te visokoškolske ustanove Ranko Škrbić kaže da očekuje veliko interesovanje i popunjenost većine kvota već u prvom upisnom krugu.

Plan upisa je isti kao lani, s tim što smo proširili okvir koji se odnosi na studije na engleskom jeziku, jer veliki broj mladih, prije svega iz Indije i Turske, želi da studira kod nas, tako da im sad od ove akademske godine nudimo i studijski program dentalna medicina, farmacija i sestrinstvo, sve na engleskom, dok na smjer opšte medicine upisujemo drugu generaciju – rekao je Škrbić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci mjesta ima za 226 studenata, na Prirodno-matematičkom 201, dok Ekonomski fakultet priželjkuje 214 brucoša. Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, koji ove godine s ciljem privlačenja studenata pokreće novi studijski program inženjerstvo zaštite životne sredine, na raspolaganju je 40 indeksa.

– Na tržištu vlada velika potražnja za geološkim i rudarskim inženjerima i nadamo se da će to doprinijeti boljoj popunjenosti upisnih kvota. Prethodnih godina to je bilo oko 50 odsto, ali s obzirom i na novi studijski program i potražnju firmi bili bi prezadovoljni kad bi došli do 70 odsto – rekla je dekan Rudarskog fakulteta Svjetlana Sredić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira ove godine da upiše 1.847 brucoša, od čega 1.212 na budžet. Najviše mjesta je na Filozofskom fakultetu u Palama koji ima 17 studijskih programa i 411 slobodnih mjesta, te na Medicinskom fakultetu u Foči koji nudi 310 novih indeksa.

Od ove godine kreće nastava na engleskom jeziku i za studij stomatologije, a novina je da ćemo od ove akademske godine za najbolje studente uvesti stipendije, u smislu da ih oslobodimo školarina. Do jeseni ćemo definisati broj studenata koje možemo uvrstiti u taj program – rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić navodeći da očekuje veliko interesovanje jer je prodaja informatora iz kojih mladi spremaju prijemne ispite zavidna.

Prijem dokumenata na fakultetima oba javna univerziteta trajaće od 19. do 23. juna, a prijemni ispit budući brucoši polagaće 26. juna, s tim da na pojedinim visokoškolskim ustanovama provjera znanja traje više dana. Svršeni srednjoškolci koji polože prijemni i ostvare pravo upisa moći će to učiniti od 3. do 7. jula.

Prijavljivanje kandidata na studijske programe na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Banjaluci biće od 12. juna do 7. jula, piše Glas Srpske.

Polaganje prijemnog na engleskom jeziku biće 10. jula, a upis primljenih kandidata od 21. do 28. avgusta.

Drugi i treći ciklus

Na drugom ciklusu studija na oba javna univerziteta planiran je upis 1.960 studenata, dok na trećem ciklusu mjesta ima za njih 253.

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na Univerzitetu u Banjaluci moguće su od 19. juna do 6. oktobra, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu taj rok duži za četiri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA