Treba li ukinuti dežurstva učenika u školama: Evo šta kažu građani u anketi Srpskainfo

Nakon zločina u beogradskoj osnovnoj školi, dio škola u Srpskoj kao jednu od mjera bezbjednosti ukinuo je višedecenijsku praksu dežurstva učenika u holu.

Treba li ukinuti dežurstva učenika u školama: Evo šta kažu građani u anketi Srpskainfo
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Kontrolu ulazaka u školu u potpunosti su preuzeli dežurni nastavnici, domari i čistači. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dežurni učenici inače borave u holu škole, otključavaju glavni ulaz i zapisuju ko dolazi u školu.

Srspkainfo je pisala nedavno o ovoj novini, a organizovali smo i mini-anketu putem društvenih mreža sa pitanjem: Da li ste za to da se ukinu dežurstva u školama u Srpskoj.

Najveći broj građana koji je učestvovao u anketi, njih 62 odsto, izjasnilo se da nije za ukidanje, dok trećina ispitanika – 33 odsto njih, podržava ovaj prijedlog. “Ne znam” je odgovorilo 4 odsto anketiranih, a jedan odsto je rekao “Možda”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Željka Stojičić, predstavila je prošle sedmice informaciju o stanju bezbjednosti sa programom 11 mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Stojičićeva je, između ostalog, precizirala da bi svaka škola trebalo da u narednom periodu donese sopstveni kodeks ponašanja, a najavila je i unapređenje mehanizma školskog dežurstva kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinisana i da bi on bio na raspolaganju tokom nastavnog procesa.

Prošlog mjeseca, učenik sedmog razreda beogradske osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ hicima iz pištolja ubio je devet vršnjaka i čuvara.

Dječak je odmah po ulasku u školu pucao u radnika obezbjeđenja i učenike koji su dežurali u holu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA