Fond zdravstvenog osiguranja: Poslodavci da izmire obaveze

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poziva poslodavce koji ne plaćaju doprinose da do 31. jula izmire obaveze kako bi radnici i njihove porodice mogli nesmetano da koriste prava iz zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja: Poslodavci da izmire obaveze

"Odluka Vlade je proizašla zbog veoma poražavajuće činjenice da za oko 48.000 radnika nisu uopšte uplaćivani doprinosi u ovoj godini. To znači da po ukidanju vanredne situacije ti radnici, kao i članovi porodice koji su preko njih prijavljeni na osiguranje, nisu mogli da koriste zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja", navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Fonda podsjećaju da je, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, uslov za korištenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.

U pismu koje je Fond uputio poslodavcima navodi se da je, imajući u vidu da je među građanima koji su ostali bez osiguranja isključivo zbog nesavjesnog i nezakonitog postupanja poslodavaca bilo i mnogo trudnica, djece i teško oboljelih, Vlada Republike Srpske, rukovodeći se interesima građana i socijalno odgovornom politikom, donijela odluku da omogući još jednu šansu za izmirivanje zakonskih obaveza.

Iz Fonda napominju da poslodavci shvate ozbiljnost situacije, jer se neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, te podsjećaju poslodavce da je neplaćanje doprinosa krivično djelo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Vjerujemo da će to biti dodatni razlog zbog kojeg će iskoristiti prelazni period koji im je dat da provjere stanje obaveza u Poreskoj upravi, izmire dugovanja, naprave, ukoliko je potrebno, reprograme u skladu sa Zakonom o odgođenom plaćanju poreskog duga i slično", poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA