Održana manifestacija "Vitraž kulture nacionalnih manjina"

U Bijeljini je sinoć održana manifestacija "Vitraž kulture nacionalnih manjina", u okviru koje su predstavljene nošnje, kao i pjesme i igre nacionalnih manjina Republike Srpske.

Održana manifestacija "Vitraž kulture nacionalnih manjina"

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Stevo Havreljuk rekao je da je cilj manifestacije da se široj javnosti prikaže kultura nacionalnih manjina Srpske.

"Ovo je prvi put organizovano u Bijeljini, a manifestacija je upriličena povodom 12 godina postojanja Saveza. Posvećena je danu evropskih jezika, pa će biti predstavljeni i jezici kojim se koriste manjine u Srpskoj, a neki se koriste u školama", rekao je Havreljuk novinarima pred početak manifestacije.

On je istakao da su se nacionalne manjine u potpunosti uklopile u lokalne zajednice u Republici Srpskoj, osim romske nacionalne manjine koju treba kvalitetnije socijalizovati.

"U mnogim gradovima gdje organizovano djeluju nacionalne manjine one su prepoznatljive po kulturnim dešavanjima. Sve ostalo je ravnopravno sa narodima sa kojim žive. Nema razlika, osim što imaju potrebu da čuvaju svoj nacionalni, kulturni i vjerski identitet, što treba da pomogne i šira društvena zajednica", dodao je Havreljuk.

Manifestacija je organizovana zahvaljujući saradnji Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Udruženja Slovaka „Juraj Janožek" iz Bijeljine i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA