Izrečeno 50 mjera za otklanjanje nepravilnosti

Inspektori područnog odjeljenja Inspektorata u Bijeljini za devet mjeseci ove godine izvršili su 197 kontrola, od kojih su u 53 slučaja utvrdili nepravilnosti, izrekli 50 upravnih mjera, da bi se otklonile nepravilnosti, i izdali dva prekršajna naloga.

Izrečeno 50 mjera za otklanjanje nepravilnosti

"Najčešće utvrđene nepravilnosti u oblasti nadzora urbanizma i građenja odnosile su se na ispunjenost uslova za rad, odnosno ispunjenost uslova iz licenci, a u smislu stalnog zaposlenja lica sa visokom stručnom spremom - inženjera za građenje i kvalifikovanih radnika građevinske struke", rekao je Srni glavni inspektor Republike Srpske za ovu oblast Dragan Mijović.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju, izvođač radova obavezan je radove izvoditi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za građenje.

"U ovoj oblasti utvrđene su nepravilnosti na usaglašenost gradnje sa dokumentacijom i tehničkim normativima i donošenje akta o određivanju ovlaštenih vršilaca stručnog nadzora", rekao je Mijović.

Republička urbanističko-građevinska inspekcija redovno kontroliše i proizvodnju strateških materijala, betona i asfalta. Kontrolom pogona koji se bave proizvodnjom betona konstatovane su nepravilnosti koje su se odnosile na tekuće ispitivanje ulaznih komponenti za beton, atestnu dokumentaciju, vođenje izvještaja.

"U odnosu na prethodne godine možemo konstatovati da je djelovanjem republičke urbanističko-građevinske inspekcije u ovom izvještajnom periodu stanje poboljšano", rekao je glavni republički inspektor.

Težište rada u oblasti zaštite životne sredine je na kontroli objekata i postrojenja koja moraju posjedovati ekološku dozvolu, novoizgrađenih objekata koji ne mogu biti pušteni u rad bez prethodno pribavljene ekološke dozvole, odnosno kontrolu zagađivača životne sredine i subjekata koji se bave upravljanjem otpadom i njihovih dozvola za upravljanje otpadom.

"U oblasti ekologije nepravilnosti su se najčešće odnosile na posjedovanje ekološke dozvole i ispunjenost uslova iz ekološke dozvole, te ispunjenost uslova zaštite životne sredine po urbanističkoj saglasnosti", rekao je Mijovoć.

Republička urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija za devet mjeseci ove godine izvršila je ukupno 773 kontrole.

Zakonom o uređenju prostora propisano je da nadzor u oblasti urbanizma i građenja vrše Republička urbanističko-građevinska inspekcija za objekte za koje odobrenje za građenje izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i gradske/opštinske urbanističko-građevinske inspekcije za objekte za koje odobrenje za građenje izdaje gradski/opštinski organ, nadležan za poslove urbanizma i građenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA