Sudske tužbe protiv grada

Poljoprivredna i medicinska škola u Bijeljini naplatila je od grada 670.000 KM po sudskoj presudi za četiri hektara oduzetog zemljišta koje je 1996. godine ustupljeno Vazduhoplovnom zavodu "Orao", izjavio je Srni direktor škole Rodoljub Vulović.

Sudske tužbe protiv grada

Račun grada je zbog isplate po ovoj presudi bio blokiran od 23. oktobra do 1. novembra. Šef bijeljinskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je Srni da nije riječ o klasičnoj blokadi gradskog računa, nego jednog od 15 računa koje Bijeljina ima.

"Dnevni priliv u Bijeljini je oko 200.000 KM i dok nije namiren novac potreban za isplatu jedan od računa bio je blokiran. Došlo je do kašnjenja plata nekim budžetskim korisnicima u gradu, ali sve je prevaziđeno za nedjelju dana", rekao je Sofrenić.

On je dodao da grad ni u jednom momentu nije bio u opasnosti od klasične blokade računa jer Bijeljina ima pola miliona KM oročenih sredstava, kao i 1,2 miliona KM kreditnih sredstava koja miruju na računu ali se mogu u svakom trenutku iskoriostiti za potrebe grada i građana.

Sudski spor Poljoprivredne škole i grada trajao je pet godina, a prema riječima direktora Vulovića sada je pred Osnovnim sudom u Bijeljini pokrenut i drugi spor zbog zemljišta koje je oduzeto školi za izgradnju centra za visoko obrazovanje.

Grad je podigao zgradu fakulteta na zemljištu Poljoprivredne škole, a zauzvrat je trebao da izmjesti objekte, odnosno štale, koje su se nalazile na tom prostoru.

Vulović kaže da je u ovom slučaju riječ o vrijednosti zemljišta od oko 1,4 miliona KM, a da je grad od škole u oba slučaja oduzeo od škole zemljište vrijedno oko 2,5 miliona KM.

"Novac naplaćen sudskom presudom trebao bi biti iskorišten za uređenje školske zgrade koja je stara 62 godine i oronula, jer decenijama ništa nije ulagano u njeno uređenje. Potrebna je i nabavka nove mehanizacije, a za sve to školi bi trebalo oko milion KM", kaže Vulović.

On kao problem ističe što škola nema vlastiti račun, nego podračun grada i što svaku isplatu nakon direktora mora da odobri šef finansija i gradonačelnik Bijeljine.

Na ovaj problem načelnik finansija Sofrenić odgovara da su škole u Bijeljini povlaštene jer imaju podračune, što nije slučaj u ostalim opštinama Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, škola može raspolagati sredstavima do iznosa koji je predviđen budžetom i po uobičajenoj proceduri koja popdrazumijeva skupštinsku odluku i podršku nadležnog ministarstva za pojedinačne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA