Operacija katarakte - Povratak jasnog vida

Katarakta, najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba, može ozbiljno da naruši kvalitet života. Međutim, zahvaljujući modernim medicinskim dostignućima, operacija katarakte postala je siguran i efikasan postupak za povratak jasnog vida.

Operacija katarakte - Povratak jasnog vida
FOTO: Rawpixel.com/Unsplash

Šta je katarakta? TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Katarakta je progresivna zamagljenost očnog sočiva koja dovodi do gubitka vida. Obično se javlja kao deo prirodnog procesa starenja, ali može biti i posledica traume, bolesti ili genetskih faktora. Katarakta se razvija postepeno, a simptomi su zamagljen vid, otežana vidljivost u mraku, osetljivost na svetlost i promene u percepciji boja.

Kada je potrebna operacija katarakte?

Kada katarakta značajno ometa svakodnevne aktivnosti i kvalitet života, operacija katarakte postaje neizbežna. Operacija se najčešće preporučuje kada zamagljenost sočiva počne da sprečava normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su vožnja, čitanje, gledanje televizije, računara, telefona. Oftalmolog će proceniti stepen zamagljenosti sočiva i preporučiti najbolje vreme za operaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Priprema za operaciju katarakte

Pre operacije, oftalmolog će obaviti detaljan pregled očiju kako bi odredio pravilan tretman. Važno je da lekar zna sve o zdravstvnom stanju i lekovima koje uzimate. Takođe, postoji raspored postoperativnih instrukcija, uputstva o prestanku uzimanja određenih lekova i o restrikcijama u ishrani.

Postupak operacije katarakte

Operacija katarakte je rutinski hirurški zahvat koji se izvodi u sterilnoj operacionoj sali. Procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, dok je pacijent budan. Hirurg pristupa sočivu kroz veoma mali rez na prednjoj strani oka. Zatim se zamagljeno sočivo uklanja i zamenjuje veštačkim intraokularnim sočivom. Ova zamena sočiva je trajna i ne zahteva održavanje.

Postoperativni period

Nakon operacije, pacijent će biti smešten u posebnu prostoriju za oporavak gde će medicinsko osoblje pratiti njegovo stanje. Obično se preporučuje nošenje zaštite preko oka tokom prvih nekoliko dana kako bi se sprečilo trenje ili pritisak na operisano oko. Očekuje se da će pacijent osetiti blagu nelagodnost, suvoću ili crvenilo oka u narednim danima, ali to je normalna reakcija na operaciju.

Važno je strogo pridržavati se postoperativnih instrukcija koje je dao oftalmolog. To uključuje redovno kapanje propisanih kapi za oči kako bi se sprečile infekcije i ubrzao proces zarastanja. Takođe, treba izbegavati trljanje oka, podizanje teških predmeta i aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede oka tokom perioda oporavka.


Povratak jasnog vida

Većina pacijenata primećuje poboljšanje vida odmah nakon operacije katarakte. Zamagljenost koja je bila prisutna zbog katarakte nestaje, a slika postaje jasnija i oštrija. Pacijenti često primećuju i poboljšanu percepciju boja i svetlosti. Međutim, potpuno stabilizovanje vida može potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci.

Operacija katarakte je dugoročno rešenje za vraćanje jasnog vida. Veštačko intraokularno sočivo koje je postavljeno tokom operacije ne menja se tokom života, osim u retkim slučajevima kada je to neophodno. Nakon uspešne operacije, mnogi pacijenti mogu sebi da dozvole luksuz da ponovo uživaju u svakodnevnim aktivnostima bez ograničenja koje je nametala katarakta.

Zahvaljujući napretku medicine ovaj postupak je siguran, efikasan i rutinski se izvodi. Operacija katarakte pruža šansu za povratak kvalitetnog života i jasan pogled na svet koji nas okružuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA