Zemlje BRIKSA: Sile osovine za multipolarni svjetski poredak

Lideri zemalja u razvoju, popularno nazvanim BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), su se okupili u 22. avgusta u Johanesburgu, na trodnevnom samitu koji se održava u trenutku velikih tenzija u međunarodnim odnosima, gdje su glavne odrednice agende prijem novih članica u organizaciju. Čak 22 države su formalno poslale zahtjev za priključivanje toj organizaciji, među kojima Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Kuba, Argentina, Kazahstan, a nezvanično taj broj ide preko 40 država.

Zemlje BRIKSA: Sile osovine za multipolarni svjetski poredak

Pored pitanja prijema novih zemalja članica, jedno od pitanja je i stvaranje zajedničke valute za zemlje Afrike, koje teže da se oslobode dolara kao sredstva plaćanja. Kontekst ovog samita se pored zvanične agende može shvatiti kao i poruka zemalja BRIKS i Globalnog juga Sjedinjenim Državama i kolektivnom Zapadu, koje smatraju da je došlo vrijeme multipolarnog poretka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Upravo sada, promjene u svijetu se odvijaju kao nikada do sada u istoriji, dovodeći ljudsko društvo do kritične tačke”, rekao je kineski predsjednik Si Đinping obraćajući se na biznis forumu BRIKS samita, aludirajući na mjenjanje svjetskog poretka, i dodao da će “kurs istorije biti oblikovan odlukama koje (mi) donosimo". U svom obraćanju je i naglasio važnost poštovanja zakona na osnovu povelja UN, a ne toga ko ima “najveće mišiće” i ko je “najglasniji”.

“Nepovratni proces de-dolarizacije naših ekonomskih veza dobija momentum”, rekao je i indijski premijer Modi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin se obratio putem video poruke, jer fizički ne prisustvuje samitu, poslavši doajena spoljne politike Sergeja Lavrova da predstavlja Rusku Federaciju. Putin je tim putem izrazio želju da se zaustavi, njegovim riječima, “rat otpočet od strane Zapada i njegovih satelita” u Ukrajini.

Iako u domaćoj javnosti vlada mišljenje da su zemlje BRIKS-a, koje predstavljaju 41% stanovništva, ujedinjena grupa koja je kontrateža zemljama G7 ili G20, oni nisu toliko kohezivni kao što se čini. Kina i Rusija su jasno opredijeljene protiv Sjedinjenih Država, kao i za bezuslovno primanje novih država članica, za razliku od Indije, kao i Brazila, čiji predsjednik, pak, naglašava, da oni “ne žele biti suparnici G7, i  ne žele da buduće članice moraju da biraju strane, već samo žele da se organizuju bolje”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ipak, u trenutku pisanja ovog teksta izašla je vijest da su članice BRIKSA postigle konsenzus po pitanju prijema novih članica, i da će od 1. januara 2024. nove članice postati Argentina, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pristupanjem Saudijske Arabije odmah dolazimo do pitanja, šta će se desiti sa petrodolara? Podsjetimo, petrodolar je monetarni standard kojim se trgovina naftom plaća u američkim dolarima.

Jedno je sigurno, Sjedinjene Države neće blagonaklono gledati na potez svojih partnera.

Brazilski predsjednik Lula da Silva kaže da će zemlje BRIKS-a biti motor pokretač koji promoviše mir i globalni multilateralizam. Međutim, da li je to dovoljno za mir i stabilnost u svijetu? Naravno da nije. Evropi najprije, ali i cijelom svijetu je potrebno da se pronađe novi način koji će doprinjeti kolektivnoj bezbjednosti. Jasno je da je NATO odlutao u drugom smjeru u odnosu na onaj kojim je trebao da ide i funkcioniše, i da ta organizacija radi sve suprotno od onog šta su njene fundamentalne osnove.

Potrebna nam je mudrost jednog Vudro Vilsona i pragmatičnost F.D. Ruzvelta, ako hoćemo da imamo stabilnost, mir, i svijet u kojem svi teže ka tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA