Šta sve osim novog prostora za život donosi selidba

Pred vama je selidba i život u novom stanu? Spremite se za događaj koji će vam doneti osveženje, ali i puno stresa i brige! Biće vam potrebni strpljenje i ozbiljna disciplina kada je u pitanju organizacija čitavog procesa. Prazan prostor u novom domu, gomila stvari koje treba spakovati, bezbedno transportovati i raspakovati, novo životno okruženje - savim je jasno da je pred vama težak posao!

Šta sve osim novog prostora za život donosi selidba
FOTO: Pixels.com

Koliko god da je uzbuđenje zbog preseljenja u novi stan veliko, sa njim idu i stres, želja da u novom životnom prostoru sve bude savršeno, žurba da se kupi sve što je potrebno. Pritom, ljudi koji se sele po prvi put obično nisu ni svesni kako izgleda čitav postupak preseljenja. Ako i vas u bližoj budućnosti očekuje selidba a nemate iskustva u tome, možda vam ovaj tekst bude od pomoći, pa pročitajte do kraja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najčešći problem današnjice - stres

Da li znate da je selidba jedna od najstresnijih situacija u životu? Dobro ste pročitali - mnoga istraživanja to potvrđuju! Selidbe na novu lokaciju izmeštaju nas od svakodnevnih navika i rutina. Kasirka u lokalnom marketu, vaš frizer, osoblje u ugostiteljskom objektu u koji odlazite na kafu - čitavo vaše okruženje se potpuno menja, a promena ustaljenih rutina i životnih navika  teško pada, pogotovo kada su oko vas nepoznati ljudi.

Sve ono na šta je čovek navikao nosi sa sobom sećanja i uspomene koje su drage, a preseljenje osim brige da li će sam postupak transporta stvari od tačke A do tačke B proteći bezbedno, donosi i i tugu i nostalgiju za onim što se ostavlja iza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Priprema stvari za pakovanje

Pre same selidbe, potrebno je pripremiti sve stvari koje se prenose, sve detaljno organizovati i očistiti sav nered za sobom. Sigurno da u kofere i torbe koje imate u stanu ne možete upakovati sve, pa je potrebno pripremiti svu neophodnu opremu za selidbe. Obično se u opremu uključuju kartonske kutije, džakovi, streč i pucketave folije, najloni koji treba da zaštite nameštaj i ostale krupne stvari koje se mogu oštetiti prilikom transporta.

Ne bi bilo loše ni obezbediti flomastere i markere kojima bi se obeležile kutije. Tako biste tačno znali šta je u kutijama, lomljive stvari bi bile bezbednije tokom transporta a raspakivanje bi bilo olakšavajuće.

Kupovina svega što vam je potrebno

Selidba obično sa sobom nosi i mnogo otpada pa je česta stvar da stvari koje nisu više u upotrebi ili one koje se ne koriste godinama, završe ili poklonjene ili na recikliranju. Set od četiri čaše sigurno neće biti deo stvari koje želite da prenesete u novi dom.

Sa druge strane, mnogi zaboravljaju koliko sitnica je svakodnevno potrebno u domu i za sve ove stvari posebno je potrebno napraviti spisak. Samo neke na listi ovih, ne manje bitnih stvari od nameštaja, su kuhinski pribor, oprema za kupatilo, staze, tepisi, sredstva i elementi za čišćenje, kao i ukrasi i dekorativni predmeti za vaš novi dom.

Traženje prave agencije za selidbe

Ako je vaša odluka da preseljenje organizujete uz pomoć agencije za transport i selidbe, odabir prave agencije učiniće da vaša selidba prođe jeftinije nego što bi to bilo u sopstvenoj režiji. Na primer, ako su vam potrebne selidbe Beograd, u glavnom gradu Srbije postoji ogroman broj firmi koje se bave transportom stvari, a da biste odabrali pouzdanu agenciju, moraćete detaljno da istražite internet i da se raspitate kod prijatelja, komšija, rođaka koji su se selili nedavno i saznate kakva su njihova iskustva.

Osim samog transporta, kod nekih agencija moguća je i organizacija pakovanja i raspakivanja stvari, demontaže i montaže nameštaja i sl. Angažovanje ovakvih agencija uštedeće vam vreme i novac i olakšati ceo proces. Nema brige oko toga kako ćete spakovati stvari, niti oko toga kako ćete sve stvari izneti iz starog stana, transportovati ih na novu lokaciju i uneti u novi dom. Bez obzira da li želite da firma odradi potpuno preseljenje ili samo pojedine njegove segmente, obavezno ćete morati da, pregledajte recenzije i ocene ranijih klijenta pre nego što donesete odluku koju agenciju ćete angažovati za vašu selidbu.

Privikavanje na novi prostor

Kada sav posao bude završen, susrešćete se sa potpuno novim stanom ili kućom i osećaj da ste u svom domu neće biti kompletan dok ne prođe neko vreme. Važno je da odabir stvari bude baš po vašem ukusu da bi vam svaki deo novog prostora bio blizak. Nekada je dobro napraviti kutak u novom stanu koji će ličiti na stari, ili da bar jedna soba bude skoro ista kao stara. Ovo će olakšati privikavanje na novi životni prostor. Ukoliko imate decu, pobrinite se da njihove omiljene igračke, jastuci i razni drugi predmeti budu spremni na novom krevetu pošto za decu svaka velika promena može biti prilično stresna.

Generalno čišćenje

Kada i poslednja stvarčica bude ispunili vaše novo prebivalište, ostaje da se sve kompletno sredi i očisti. Kutije, džakovi, kese i torbe pomoći će vam da uneste sve stvari ali i doneti puno prašine i prljavštine.

Prozori i pod će sigurno biti nešto čime ćete morati da se detaljnije pozabavite, pa je ovo još jedna obaveza na listi onih koje donosi selidba. Za ovo će vam trebati puno energije, pogotovo što čišćenje dolazi na kraju. Budite spremni, isplaniratje pauze, užine i pustite vašu omiljenu plejlistu jer će tako ova obaveza sigurno biti lakša.

Večera sa najbližima

Nakon završenog posla, šta drugo ostaje nego proslaviti useljenje u novi stan? A proslava ne može proći bez sestre, brata, najboljeg prijatelja, zar ne? Kada završite sve svoje obaveze i prođe najstresniji deo pakovanja, prenošenja, raspakivanja i svega ostalog, iznenadićete se kako uopšte ima dovoljno energije da izvršenu selidbu proslavite uz večeru i osveženje sa svojim najbližima.

Druženje će vas opustiti dovoljno da se osećate ispunjeno, zadovoljno, a selidbu zapamtite kao događaj koji je gotov i koji naposletku donosi ono najvažnije, mesto gde ćete od sada živeti - vaš novi dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA