Godišnji pregledi kao ulaganje u budućnost

Kupovina kuće, školovanje, penzioni planovi – ove vrste investicija su nešto na šta većina ljudi pomno obrati pažnju tokom života. Međutim, ima jedna investicija koja je zapostavljena, a koja može biti presudna za kvalitet i trajanje svih ostalih: investicija u sopstveno zdravlje. Ulaganje u zdravlje počinje sa redovnim godišnjim pregledima. U nastavku teksta pišemo vam o onim osnovnim rutinskim naročito ako ste zakoračili u petu deceniju života.

Godišnji pregledi kao ulaganje u budućnost
FOTO: Pixels.com

Zašto se preporučuje godišnja provera LDH u krvi? TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Godišnja provera nivoa LDH u krvi od suštinskog je značaja jer može pružiti važne informacije o zdravlju osobe. LDH(laktat-dehidrogenaza)  je enzim prisutan u gotovo svim ćelijama tela, a njegova koncentracija može ukazivati na različite zdravstvene probleme. Povišeni nivoi LDH često su povezani s oštećenjem ćelija, kao što su oštećenja jetre, srca, mišića ili crvenih krvnih zrnaca. Stoga, redovno praćenje LDH može pomoći u ranom otkrivanju tih problema i omogućiti brže reagovanje lekara. Osim toga, LDH se često koristi kao marker za praćenje određenih bolesti, uključujući različite oblike raka. Stoga, godišnja provera LDH može biti važna komponenta prevencije i ranog otkrivanja zdravstvenih problema.

Šta sve podrazumeva kompletna krvna slika i biohemija?

Ako bismo poredili vaš organizam sa složenim saobraćajnim sistemom, kompletna krvna slika i biohemijski testovi bili bi kao semafori i saobraćajne kamere koji pomažu u regulaciji i praćenju protoka. Ovi testovi pružaju detaljan uvid u različite aspekte vašeg zdravlja, od imunološkog sistema do funkcija vitalnih organa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kompletna krvna slika i biohemija obuhvataju analizu broja i tipa krvnih ćelija u vašem organizmu. Parametri poput broja crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita mogu ukazati na razne probleme, uključujući anemiju, infekcije i poremećaje koagulacije. S druge strane, biohemijski testovi analiziraju različite supstance u krvi, poput šećera, proteina, enzima i elektrolita, što pomaže u oceni funkcije organa kao što su jetra, bubrezi i srce.

Godišnji pregled ovih parametara pomaže lekarima da prate vaše zdravstveno stanje i prepoznaju potencijalne znake bolesti u ranom stadijumu. Rana dijagnostika i praćenje mogu biti ključni za efikasno lečenje i upravljanje mnogim bolestima.

Pregled prostate: Zašto je važan i kada početi?

Kada je reč o muškom zdravlju, prostata je često tabu tema, a to je možda razlog zbog kojeg mnogi muškarci odlažu ili potpuno izbegavaju odlazak na pregled. Međutim, prostata je kao "menjač brzina" u vašem "životnom automobilu": kada funkcioniše ispravno, sve ide glatko, ali problemi mogu usporiti ili čak zaustaviti vašu "vožnju".

Pregled prostate može uključivati digitalni rektalni pregled (DRP) i/ili testiranje nivoa antigena specifičnog za prostatu (PSA) u krvi. Ovi testovi pomažu u detekciji abnormalnosti koje mogu ukazivati na probleme kao što su prostatitis, uvećana prostata ili, u najgorem slučaju, rak prostate.

Generalna preporuka je da muškarci stariji od 50 godina počnu sa redovnim pregledima, mada muškarci sa višim rizikom, uključujući one sa porodičnom istorijom bolesti prostate ili pripadnici određenih etničkih grupa, trebalo bi da razmisle o ranijem početku pregleda.

Ne čekajte da simptomi postanu ozbiljni da biste uzeli zdravlje u svoje ruke. Preventivni pregledi i ranija dijagnostika mogu biti presudni u očuvanju vašeg zdravlja i kvaliteta života na duge staze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA