Počeo 188. Oktoberfest: Ove godine krigla piva skuplja oko 6%, očekuje se oko milion posjetilaca

U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gdje će više miliona posjetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Počeo 188. Oktoberfest: Ove godine krigla piva skuplja oko 6%, očekuje se oko milion posjetilaca
FOTO: ANNA SZILAGYI/EPA

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is” (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne danas je prinio prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala, prenio je AP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Posjetioci obučeni u tradicionalne kožne hlače i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

– Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najljepši, najveći, najznačajniji festival na svijetu – rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta prije početka festivala.

Svake godine Oktoberfest posjeti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020 i 2021 zbog kovid-19, a ponovo je održan prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60-14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oktoberfest traje do 3. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA