Ogrev skuplji i do 30 %

Za veliki broj građana, septembar je u znaku brojnih troškova. Jedna od značajnijih stavki je i nabavka ogreva koji je ove godine i do 30 posto skuplji.

Ogrev skuplji i do 30 %

Prosječno domaćinstvo u Semberiji potroši od 5 do 10 kubnih metara drva, i od 5 do 6 tona uglja. Ogrev je ove godine i do 30% skuplji nego prošle. Dio stanovništva koristi i pelet. Od vrsta drveta najtraženiji su bukva i cer. Vlasnik firme za preradu drveta Radomir Stojanović kaže da je cijena cijepanih drva 150 KM po jednom metru prostornom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Što se tiče plasiranja drveta to je za domaće stnavništvo radimo i izvoz za Srbiju i za Italiju nije tražnja kao prošle godine", navodi Stojanović.

Kada je riječ o uglju, cijene po toni su sljedeće: 230 KM ugalj iz Ugljevika, 220 KM iz Kreke i 210 KM iz Stanara.

Grijati se mora, kažu građani, pa se snalaze na razne načine. Ja mislim da je preskupo, a ne skupo nažalost tako nam je , kako nam je uzećemo nekako, samo je jedan od odgovora anketiranih građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Onima koji ostaju u Republici Srpskoj sa prvim danima jeseni novčanici se ubrzano prazne, pa mnogi  kalkulišu kako će dočekati zimu.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine kaže da je septembar mjesec kada treba da imamo u vidu da je to mjesec kada počinje školska godina.

"Znači ovo je mjesec kada su kućni budžeti najopterećeniji da ne računamo ono što imamo u međuvremenu poskupljenja sad je otišlo i gorivo. Kako će ljudi izaći iz ovog septembra mjeseca i oktobra. Veoma je teško stanje kada su u pitanju kućni budžeti i uopšte potrošači kako preživjeti bukvalno."

Kako bi pomogli sugrađanima da uštede u Bijeljini su najavili subvencije za ugradnju toplotnih pumpi. Za ove svrhe grad je odvojio ukupno 180.000 KM.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine kaže da je planirano da se sufinansira do 30% maksimalno do 6.000 KM za indidvidualna domaćinstva, a do 18.000 KM maksimalno za zajednice etažnih vlasnika.

Ukoliko veći broj domaćinstva pređe na ovaj vid zagrijavanja mogao bi se riješiti ogroman problem zagađenosti vazduha tokom zimskih mjeseci u ovom gradu. A kao utjeha potrošačima koji još nisu nabavili ogrev ostaju predviđanja da neće doći do novog skoka cijena.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA