Prije 37 godina saobraćajna nesreća prekinula je živote članova "Crvene jabuke"

Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela, riječi su majke Dražena Ričla

Prije 37 godina saobraćajna nesreća prekinula je živote članova "Crvene jabuke"
FOTO: "Crvena jabuka". Facebook

Na današnji dan, 18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar članovi "Crvene jabuke" doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Aljoša Buha poginuo na licu mjesta

Na licu mjesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl zadobio teške povrede, usljed kojih je podlegao 1. oktobra 1986. godine.

Na njegovoj sahrani bilo je 10.000 Sarajlija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ja toga nisam ni bila svjesna. Poslije su mi to pričali, da se satima i satima odlazilo s groblja. Cijelu noć, na hiljade mladih, sjedili su i plakali pored humke mog Dražena. To je moj Dražen zaslužio jer su ga svi zaista neizmjerno voljeli. Njegova mi je razredna rekla, kad je došla kod mene, poslije sahrane: "Dražen je bio takvo dijete, koje je moralo biti voljeno." Eto, Dražen je sam postigao svu tu popularnost, odanost, tu dirljivu ljubav toliko hiljada mladih - tom svojom pojavom, svojim ponašanjem, svojom veselošću i dobrotom...

Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela. Kratak je bio vijek njegov. Ali, mislim da je - za te svoje godine - postigao mnogo više nego što bi ko drugi za neki duži, dupli život. Život mu je bio stvarno sadržajan - izjavila je je svijevremeno Draženova majka Elvira Deak.

Sarajlija i Zeničanin

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je jedan od pokretača "New primitivesa", gitarista nekoliko sarajevskih grupa, frontmen i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava "Elvis J. Kurtović", te glumac u "Top listi nadrealista".

Basista grupe, koji je preminuo na licu mjesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe Darko Jelčić – Cunja. Bili su kao braća. Osnovnu i srednju školu je završio kao izvrstan učenik. Bavio se sviranjem, pisanjem i volio je čitati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA