Kriza precrtala učenje stranih jezika

Interesovanje za učenje stranih jezika, poput njemačkog i engleskog, u Srpskoj nikad nije bilo manje, potvrđuju u centrima koji organizuju kurseve gdje kažu da jedva formiraju jednu grupu od osam polaznika, dok ih je samo do prije tri godine znalo biti daleko više.

Kriza precrtala učenje stranih jezika

Na kurseve stranih jezika uglavnom idu đaci koji žele da prošire svoje znanje, dok na prste jedne ruke, tvrde u školama, mogu da nabroje odrasle polaznike. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Koordinator u školi stranih jezika “Marko Polo” u Banjaluci Aleksandra Savić istakla je za “Glas Srpske” da u proteklih 20 godina, koliko je u ovom poslu, ove godine vlada najmanje interesovanje za učenje stranih jezika.

- Pad interesovanja primijećen je pojavom virusa korona. Sad uče jezik samo oni koji moraju, pretežno su to srednjoškolci. S obzirom na to da se smanjilo interesovanje, a uzimajući u obzir i ostale troškove usljed poskupljenja, morali smo da korigujemo cijene pa je mjesečno potrebno izdvojiti 55 maraka za standardni i 75 KM za ubrzani koncept - kazala je Savićeva i dodala da je za osnovni nivo kod ubrzanog koncepta, primjera radi njemačkog jezika, koji traje tri mjeseca, potrebno izdvojiti ukupno 225 KM. 

Dodala je da su nekad kada je vladalo veliko interesovanje kurseve držali u učionicama Ekonomske škole u Banjaluci, dok danas, kaže, predaju u sopstvenim prostorijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema riječima vlasnika dobojske škole stranih jezika “Mekmilan” Miroslava Topalovića, zbog finansijskih poteškoća izazvanih krizom u svijetu stanovništvo pravi rezove na edukaciji.

- U protekle tri godine interesovanje za učenje stranih jezika opalo je za 60 odsto, ako ne i više. U našim grupama bude najviše osam polaznika. Prije nekoliko godina imali smo i do deset grupa sa toliko polaznika, dok danas ne budu ni po dvije grupe - kazao je Topalović.

Dodao je da je za kompletan “A jedan” nivo potrebno 450 KM i to može da se plati u tri mjesečne rate.

- Trenutno u ponudi imamo engleski, njemački, ruski, slovenački i italijanski jezik - rekao je Topalović.

Brojem polaznika ove godine ne mogu se pohvaliti ni škole stranih jezika u ostalim krajevima Srpske.

Direktorica Jezičkog centra “IN” u Palama Milica Božić istakla je da se iz godine u godinu sve manje odraslih odlučuje na učenje stranih jezika te su među polaznicima uglavnom đaci koji proširuju znanje iz engleskog.

- Slična situacija je i u ostalim školama stranih jezika u ovoj regiji, a to znamo jer usko sarađujemo sa svima. Prije 10-15 godina odrasli su se više odlučivali za učenje stranih jezika, jer tad je malo ko u školi učio primjera radi, engleski jezik, koji im je kao i njemački bio potreban zbog zaposlenja - kazala je Božićeva.

Potrošači

Izvršna direktorica Udruženja građana “DON” Prijedor Murisa Marić kazala je da, pored drugih troškova, roditelji koliko god postojala želja ne mogu izdvojiti dodatni novac i za kurseve stranog jezika.

- Škole stranih jezika su se bazirale na odrasle osobe koje hrle u inostranstvo pa su cijene podigli u nebo. Međutim, sada ti odrasli kome je jezik potreban zbog zaposlenja jezik uče u zemlji gdje je i potreban, jer je mnogo jednostavnije i sigurno jeftinije - rekla je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA