Hoće li uspjeti kampanja nižih cijena: Ključ je u rukama trgovaca koji imaju marže do 30 odsto

Određeni prehrambeni proizvodi će od početka narednog mjeseca biti jeftiniji u trgovinama širom Republike Srpske – najavio je ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

Hoće li uspjeti kampanja nižih cijena: Ključ je u rukama trgovaca koji imaju marže do 30 odsto
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U zgradi Vlade RS je u petak održan sastanak sa predstavnicima domaćih proizvođača, trgovaca i distributera na temu pojeftinjenja proizvoda, odnosno proširenja kampanje „Društveno odgovorno“. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, u junu je pokrenuta ova kampanja u koju su se uključili određeni trgovci, a sada su pozvani i proizvođači i distributeri.

Upravo je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača, na kojem je prisustvovala i pomoćnik ministra za trgovinu Dušanka Tegeltija, razgovarano o ovoj temi.

Tema sastanka bila je analiza mjera za suzbijanje inflatornih kretanja u cilju poboljšanja kupovne moći potrošača u Srpskoj, te aktivnosti u realizaciji drugog koraka kampanje „Društveno odgovorno”, koji će, uz trgovce, u ovoj fazi obuhvatiti i domaće proizvođače i distributere u Srpskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar Šulić informisao je predstavnike udruženja za zaštitu potrošača o zaključcima sastanka sa predstavnicima trgovaca, distributera i domaćih proizvođača, na kojem je dogovoreno da se u narednim danima definiše lista proizvoda koji će građanima Republike Srpske biti dostupni po značajno nižim cijenama.

– Šulić je naglasio da je planirano da ovi proizvodi po sniženim cijenama građanima budu dostupni već početkom narednog mjeseca, a da će građanima proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i maržu od 0 odsto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca – saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Ministar Šulić pozvao je predstavnike udruženja za zaštitu potrošača da budu aktivan partner u sprovođenju kampanje i da na terenu prate realizaciju aktivnosti i uključenost privrednih subjekata, te informišu Ministarstvo u slučaju uočenih nepravilnosti.

U Udruženju poslodavaca trgovine nismo uspjeli da saznamo koliki je odziv tržnih centara i čega će se odreći, ali u Ministarstvu trgovine tvrde da su se ovaj put odazvali i veliki tržni lanci koji imaju maloprodaju širom Srpske, te da su prihvatili da učestvuju u kampanji.

Nemanja Vasić, vlasnik jedne mesne industrije, kaže da je njegova firma spremna da se za dva-tri proizvoda odrekne cijele marže, uz napomenu da akcija ima smisla ako se u nju zaista uključe najveći trgovci.

– Bez toga akcija nema smisla. Marže proizvođača su od pet do sedam odsto, najviše do 10 odsto, a trgovačke marže su od 20-30 odsto. Dakle, ključni su trgovci. Oni prodaju direktno potrošačima, a i malim trgovcima – objašnjava Vasić.

On smatra da sada u Vladi RS treba da usmjere kampanju, da se možda potpiše i sporazum koji bi se u praksi i kontrolisao kako bi kampanja zaista imala efekta, odnosno da ne bude zloupotrebe.

– Potrošačima treba jasno reći koji proizvod će biti jeftiniji, odnosno koliko sada košta i koliko će da košta. A sve to treba svakodnevno kontrolisati zbog mogućih mahinacija. Ako ne bude predviđenih sankcija, može biti lakrdija od akcije – dodaje Vasić.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS za Srpskainfo kaže da se na sastanak u Vladi odazvao velik broj proizvođača, trgovaca i distributera, odnosno veletrgovaca.

– Dogovoreno je da se kampanja proširi i ograniči na neko vrijeme, odnosno da se u određenom periodu veletrgovci, trgovci, proizvođači i distributeri odreknu dijela marže ili cijele marže za određene artikle i tako pomognu najširem sloju stanovništva. Po mom mišljenju, to je odraz društevene odgovornosti i dobre volje – navodi Ćorić.

Ako bi se ušlo u dugoročnije aktivnosti sa ovom kampanjom, kako kaže Ćorić, onda bi država trebalo da se uključi u smislu da se i ona odrekne jednog dijela.

– Možda da sufinansira troškove proizvođača, odnosno da se troškovi proizvodnje podjele između svih aktera u društvu. Znači da imamo jedan zajednički cilj i da u tom cilju učestvuju i država i svi koji su u lancu od proizvodnje do prodaje – navodi Ćorić.

Cijene hrane otišle u nebo

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da će uskoro biti poznato tačno koliko proizvoda će biti jeftinije. – Da li će to biti 20, 30 i više proizvoda, to ćemo vidjeti na osnovu broja proizvođača koji su se odazvali na naš poziv – rekao je Višković. Osim toga, kako je rekao, određeni proizvođači iz Srbije su iskazali zainteresovanost da učestvuju u ovoj akciji. On je najavio da će javnosti biti prezentovani trgovački lanci koji će imati jeftinije proizvode na svojim rafama, a koji će biti vidno obilježeni. – Većina proizvođača je rekla da će te proizvode da daju sa nula odsto marže, što znači da će zaista ti proizvodi biti značajno povoljniji – najavio je Višković. Hrana u Republici Srpskoj skuplja je oko 30 odsto u odnosu na period prije početka divljanja inflacije, odnosno u odnosu na mart-april prošle godine. Upravo su cijene hrane, uz cijene goriva, bile najveći generator inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA