Šta će poslodavci i sindikati zatražiti od Vlade Srpske: Paket želja prekopirali iz prošle godine

Poslovna zajednica u Srpskoj tražiće od Vlade Srpske da u 2024. realizuje mjere koje su im prethodnih godina dostavili, dok će sindikat, kao i ranije, zahtijevati dalji rast plata u realnom sektoru.

Šta će poslodavci i sindikati zatražiti od Vlade Srpske: Paket želja prekopirali iz prošle godine

Naime, socijalni partneri imaju rok do 25. septembra da dostave mjere koje bi trebalo da budu razmatrane prilikom krojenja programa ekonomskih reformi za 2024. godinu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Unije poslodavaca RS naglašavaju da će na adresu Vlade Srpske poslati mjere koje su im proslijedili u prethodne tri godine.

- Tražićemo od Vlade Srpske da ono što smo od njih tražili prethodnih godina konačno bude realizovano. Mnoga ministarstva nisu odradila svoj posao kako su trebala. Od premijera Radovana Viškovića tražićemo da izvrši pritisak na njih i da neke od mjera koje smo im dostavili konačno ugledaju svjetlo dana - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić.

Novih mjera, naglašava on, čiju bi realizaciju tražili jednostavno nema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Nemamo mi ništa novo da dodamo. Neka oni samo realizuju ono što smo do sada tražili jer je malo mjera koje smo zagovarali na kraju dobilo zeleno svjetlo - poručio je Trivić.

Od Vlade Srpske, navodi on, zahtijevali su da unaprijedi sistem obrazovanja, poveća podršku tehnološkom razvoju, ali i da saradnja privrede i škola bude puno bolja.

- Mnoge segmente društva potrebno je unaprijediti kako bi zaustavili odlazak radnika i popravili klimu za život i rad u Srpskoj - zaključio je Trivić.

Iz Saveza sindikata RS navode da će idućih dana dostaviti mjere Vladi za izradu programa ekonomskih reformi, a da će na čelu istih biti rast svih plata zajedno u privredi, zajedno sa najnižom platom u Srpskoj.

- Utvrdićemo idućih dana zajedno sa 15 granskih sindikata prioritetne mjere koje ćemo tražiti od Vlade Srpske da budu realizovane u idućoj godini. Prioritet jeste povećanje svih plata, ali i usvajanje dva do tri nova zakona, prije svega, onog koji se odnosi na zaštitu zdravlja radnika na poslu - kazala je “Glasu” predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da je cilj mjera koje će predložiti zaustavljanje odliva radnika, poboljšanje radničkog standarda, ali i dalji rast plata.

- Trebamo zaustaviti ovaj pokolj koji se odnosi na isplatu plata radnika u kovertama, ali i prekinuti eksploatisanje radne snage kojom se pokušava kompenzovati odlazak domaćeg kadra u čije školovanje je uložen novac. Oni sada kao gotov proizvod odlaze u inostranstvo samo što su nezadovoljni iznosom plate - kazala je Mišićiva i poručila da će Vladi ponuditi i modele kako urediti i povećati plate u realnom sektoru.

Kolektivni ugovor

Čelnici Vlade Srpske juče su razgovarali sa predstavnicima poslovne zajednice i sindikata u vezi sa zaključenjem opšteg kolektivnog ugovora.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković naglasio je da je od velike važnosti da se u predstojećem, pregovaračkom procesu utvrdi tekst opšteg kolektivnog ugovora kako bi se dogovorena rješenja mogla implementirati u dokumenta ekonomske politike i budžeta za 2024. godinu.

Višković je pozvao sve aktere socijalnog dijaloga da predlože svoje članove u radnu grupu za izradu opšteg kolektivnog ugovora, na čijem će čelu, u ime Vlade, biti ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Umjereno oblačno
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  20°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  19°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  21°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

206 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI