U Srpskoj veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik

Interesovanje za studiranje kineskog jezika ne jenjava ni ove godine, a sve više studenata radije bira studijske programe sinologije nego srpskog jezika i književnosti.

U Srpskoj veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik
FOTO: Depositphotos

Tako su se tokom dva upisna roka koja su održana u junu i septembru na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu za studijski program Kineski i engleski jezik i književnost odlučila 24 studenata, dok se samo jedan student odlučio studirati srpski jezik i književnost. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vladan Bartula, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da interesovanje za kineski jezik postoji od pokretanja ovog programa, na šta utiče niz razloga, među kojima je i geopolitički trend u svijetu gdje se Kina pojavljuje kao moćna zemlja.

"Tu postoji jedna perspektiva u poslu koju naši studenti prepoznaju i zbog toga se odlučuju, jer praktično svi oni koji diplomiraju na ovom studijskom programu vrlo brzo dobiju zaposlenje u različitim kineskim kompanijama u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i u okruženju", rekao je Bartula za "Nezavisne novine".

Takođe, kako navodi dekan ovog fakulteta, veliki broj stipendija koje obezbjeđuje Ambasada Narodne Republike Kine i univerziteti iz Kine, a koje studenti dobijaju su dodatni razlozi za studiranje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Oni tokom studija imaju priliku da o trošku NR Kine idu u Kinu i ostanu tamo po godinu ili dvije, zavisno od toga kakvu stipendiju koriste", rekao je Bartula, dodajući da kineska Ambasada daje veliku pažnju studentima, što ih dodatno motiviše i čini počastvovanim.

Interesovanja za studiranje srpskog, ali i kineskog jezika, ne manjka na Filološkom fakultetu u Banjaluci, a prema riječima dekana ovog fakulteta Biljane Babić, u trećem upisnom roku očekuju i nove studente.

Prema podacima iz lista upisanih studenata, za studiranje srpskog jezika i književnosti na prijemnim ispitima u junu i septembru odlučilo se 18 studenata. Deset studenata upisalo je studijski program Srpski jezik i književnost, dok će srpski jezik zajedno sa ruskim jezikom i književnošću izučavati osmoro studenata.

S druge strane, tokom istih upisnih rokova studenti su pokazali interesovanje i za studijski program Sinologija, pa će tako kineski jezik, književnost, kulturu i civilizaciju u ovoj akademskoj godini izučavati najmanje 14 studenata.

Kako kaže Babićeva, Filološki fakultet u Banjaluci upisao je skoro pa isti broj studenata kao i lani.

"Uzimajući u obzir sve okolnosti koje nas prate, demografske, migracione, ekonomske, mi smo i više nego zadovoljni. Mi smo na istom nivou kao i prošle godine, nemamo trend pada, što je u ovim okolnostima nadljudski napor. Sve katedre su bile prisutne u medijima i ja sam duboko uvjerena da nismo doživjeli trend pada zbog našeg velikog truda", istakla je Babićeva i dodala da je Sinologija interdisciplinarni studij.

"Sinologija, za razliku od ostalih filoloških disciplina na našem fakultetu, nije isključivo jezički usmjerena. To je velika prednost u ovim uslovima", rekla je Babićeva za "Nezavisne novine".

Ekonomski rast Kine, kao i dobijanje lakog zaposlenje u različitim oblastima neki su od razloga što se sve više studenata odlučuje za studiranje kineskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA