Švercovali pravoslavne ikone

Carinici su 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrijednih pravoslavnih ikona.

Švercovali pravoslavne ikone
FOTO: Tanjug / Nezavisne

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Njemačkoj putovala dvojica muškaraca, saopštila je Uprava carina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag.

Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona uvijenih u bijelo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, istorijske i umjetničke vrijednosti, nastale najvjerovatnije krajem 18. i početkom 19. vijeka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi.

Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrijednost i porijeklo zapljenjenih ikona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Vedro
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  19°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  21°C
 • 11:00

  Vedro
  28°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

91 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

206 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI