Lovišta u Srpskoj moraće pod koncesije, Klekovača „probila led“

Zakonom o lovstvu Republike Srpske propisano je se da se sportsko-rekreaciona lovišta dodjeljuju na korišćenje putem javnog oglasa, a na to je i u posljednjem izvještaju upozorila Komisija za koncesije.

Lovišta u Srpskoj moraće pod koncesije, Klekovača „probila led“
FOTO: ENVATO

Firma "Tehnički remont Bratunac" prije nekolik dana dobila je koncesiju za upravljanje u privrednom lovištu "Klekovača" na teritoriji Istočnog Drvara.  Vlasnik TRB-a je poslanik u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovo je prva koncesija za odstrel divljači dodijeljena u Republici Srpskoj gdje lovištima mahom upravljaju lovačka udruženja.

Međutim Komisija za koncesije Republike Srpske u posljednjem izvještaju koji je podnijela Narodnoj skupštini Republike Srpske naglasila je da je u Srpskoj i dalje prisutan problem neusaglašenosti zakona koji reguliše oblasti koje po odredbama Zakona o koncesijama mogu biti predmet koncesije, a još uvijek nisu.

"Tako i dalje nije riješen sukob zakona u pogledu nadležnosti i postupka davanja dozvola za korištenje lovišta, iako je na ovaj problem Komisija ukazala u prethodnom izvještaju. Zakonom o koncesijama navedeno je da lovstvo ulazi u oblast koncesija, a Zakonom o lovstvu Republike Srpske reguliše se da se sportsko-rekreaciona lovišta dodjeljuju na korišćenje putem javnog oglasa nadležnog ministarstva i da se dodjeljuju na korišćenje na period od 10 godina, pri čemu se ne radi o ugovoru o koncesiji", navodi se u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaključuju da se u RS ne primjenjuje Zakon o koncesijama, iako bi ova djelatnost od javnog interesa "morala biti podvedena pod koncesionu djelatnost".

"Uvođenje djelatnosti izgradnje, korišćenja i održavanja sportskih objekata u oblast koncesija i izmjena i dopuna Zakona o koncesijama na način da su definisane koncesione naknade iz oblasti sporta, već daju rezultate, što je vidljivo po povećanoj zainteresovanosti za koncesije u ovoj oblasti u izvještajnom periodu. Ovo potrđuje opravdanost insistiranja Komisije na intenziviranju usaglašenog djelovanja svih institucija na uvođenju oblasti koje mogu biti predmet koncesija definisanih Zakonom, a do sada nisu uvedene u koncesioni odnos," smatraju u komisiji.

Republika Srpska je od koncesionih naknada tokom 2022. godine prihodovala 50.677.782 KM. Prihodi od davanja prava na eksploataciju prirodnih resursa iznose 11.951.207 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Umjereno oblačno
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  20°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  24°C
 • 11:00

  Vedro
  33°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

35 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

501 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 18. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI