Azerbejdžan iznio uslov za mir u Nagorno-Karabahu, Jermenija odgovorila

Jedini put ka miru u Nagorno-Karabahu je potpuno povlačenje jermenske vojske iz ovog područja i raspuštanje režima u Stepanakertu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

Azerbejdžan iznio uslov za mir u Nagorno-Karabahu, Jermenija odgovorila
FOTO: Tanjug / Nezavisne

Ministarstvo odbrane Jermenije ističe na Karabahu nema njihovih jedinica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Azerbejdžanska strana je u više navrata izjavljivala da, suprotno tačkama trilateralne izjave od 10. novembra 2020. godine, jermenske Oružane snage ostaju u azerbejdžanskom regionu što predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti. Jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu je potpuno povlačenje jermenskih oružanih snaga iz regiona Karabaha Azerbejdžana i raspuštanje takozvanog režima", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Jerevan negira da se u Karabahu nalazi jermenska vojska.

"I ranije i sada u azerbejdžanskim izvorima se sreću lažne tvrdnje da u Nagorno-Karabahu postoje jedinice armenskih oružanih snaga, vojna tehnika i vojnici. Izjavljujemo da Republika Jermenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu", saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je Rusija u kontaktu sa vlastima Azerbejdžana u vezi dešavanjima u Karabahu, očekuje se saopštenje ruskog MIP-a.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je radije da je pokrenulo "lokalnu antiterorističku operaciju" protiv jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžanska vojska navodi da se u okviru aktivnosti koristi visokoprecizno oružje i da su mete vojni objekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA