Od sada će biti uhapšeni: Hiljade drogiranih vozača u RS odbijalo testiranje koristeći rupu u zakonu

Izmjene i dopune Zakona o prekršajima RS, koje će se sljedeće sedmice naći pred poslanicima Narodne skupštine RS, predviđaju brojne novine, a jedna od njih je sankcija za osobe koje odbiju da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo droga ili psihoaktivnih lijekova.

Od sada će biti uhapšeni: Hiljade drogiranih vozača u RS odbijalo testiranje koristeći rupu u zakonu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izmjene sada predviđaju njihovo hapšenje i njihovo zadržavanje! TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

MUP RS je u proteklom periodu, što je posebno izraženo u posljednje dvije godine, uočio da mnogi učesnici u saobraćaju zloupotrebljavaju postojeću “rupu” u zakonu i odbijaju testiranje.

Zbog toga su uputili incijativu Ministarstvu pravde RS radi dopune člana 170. stav 4. Zakona o prekršajima Republike Srpske, zbog jednoobraznog postupanja kod primjene mjere obezbjeđenja prisustva okrivljenog zadržavanje lišenjem slobode.

U spomenutom članu precizirana je mogućnost zadržavanja osumnjičenog koji je zatečen u činjenju prekršaja ukoliko je pod dejstvom alkohola u organizmu od preko 1,5 g/kg, zatim za onoga ko odbije da se podvrgne alko-testiranju, kao i za osobu kod koje se utvrdi prisustvo opojnih droga i sredstava, dok nije bila propisana mogućnost zadržavanja osobe koja odbije da se podvrgne testiranju na droge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

MUP RS ističe da se prema onome ko odbije alko-testiranje može izvršiti mjera zadržavanja lišenjem slobode, dok se u odnosu na onoga ko odbije da se podvrgne testiranju na droge, ista mjera ne može izreći.

“Radi se o istoj težini prekršaja – odbijanju testiranja, dakle, propisane su sankcije za odbijanje alko-testiranja, dok za odbijanje testiranja na opojne droge i sredstva, nema sankcije. Trenutno u praksi postoji situacija da su konzumenti droga ili psihoaktivnih lijekova upoznati sa navedenim, pa sve češće odbijaju da se podvrgnu testiranju, jer znaju da će biti uhapšeni ako im se utvrdi prisustvo navedenih opojnih sredstava u organizmu”, navodi se u obrazloženju predloženog zakonskog rješenja.

Prema statističkim podacima MUP-a RS, u 2022. godini kod 125 vozača utvrđeno prisustvo opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu, a 807 vozača je odbilo da se podvrgne navedenoj vrsti ispitivanja. U 2021. godini kod 119 vozača utvrđeno je prisustvo droga ili psihoaktivnih lijekova, a čak 1.075 vozača je odbilo da se podvrgne testiranju.

“Cilj predložene dopune je da se izjednače uslovi za zadržavanje osoba lišenjem slobode, kako kod onih kod kojih se utvrdi prisustvo droga, tako i kod onih odbiju testiranje, a sve u cilju podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske”, zaključeno je u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o prekršajima RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA