Novo istraživanje: Tramp ima tijesnu prednost nad Bajdenom

Javnost SAD uveliko se priprema za predsjedničke izbore koji trebaju biti održani sljedeće godine, a već sada se rade ankete i ispitivanja da bi se vidjelo ko bi od dvojice najizglednijih kandidata, Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, mogao odnijeti pobjedu.

Novo istraživanje: Tramp ima tijesnu prednost nad Bajdenom
FOTO: Depositphotos

Takvo istraživanje odradio je i američki CBS u saradnji sa "YouGov", i došao do zaključka da, kako trenutno stvari stoje, Tramp ima jedan odsto podrške birača više od Bajdena. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U dubljoj analizi, CBS je postavljao glasačima i pitanja koja se tiču pojedinosti o kandidatima, njihovim partijama, i stanju u američkom društvu, kako bi se vidjelo kako su svi ovi aspekti povezani, prenosi "Euronews".

Predstavnik Demokratske stranke se u javnosti percipira kao neko za koga birači nisu sigurni da bi dočekao kraj drugog mandata ako ga osvoji.

Samo trećina ispitanika rekla je da bi Bajden dovršio drugi mandat kao predsjednik SAD, a upitani šta bi bilo ako bi ponovo bio izabran, veći dio njih rekao je ili da nisu sigurni, ili da će otići prije kraja mandata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Što se Trampa tiče, ni tu ne misle svi da bi dovršio drugi mandat ako ga osvoji, ali je na tom stanovištu malo više od polovine ispitanika.

Mada su obojica u drugoj polovini osme decenije života, 43 odsto ispitanika misli da je samo Tramp fizički dovoljno zdrav da bude predsjednik SAD, dok 16 odsto smatra da je samo Bajden dovoljno zdrav. Da su obojica dovoljno zdravi reklo je 12 odsto ispitanika, a da nije nijedan, 29 odsto.

Što se tiče mentalnog i kognitivnog zdravlja neophodnog za vođstvo Amerike, 44 odsto ispitanika daje prednost samo Trampu, dok 26 odsto daje prednost Bajdenu. Pored toga, 23 odsto smatra da ni jedan ni drugi nemaju dovoljnu kompetentnost.

Bilo je tu još detaljnih pitanja o partijama i stanju u američkom društvu, što bi sve moglo da utiče na ishod izbora, ali je zanimljiv pogled Amerikanaca na politički sistem ako Tramp i Bajden zaista budu kandidati svojih partija za predsjedničke izbore.

Čak 64 odsto ispitanika reklo je da bi novi sudar Tramp - Bajden značio da je "politički sistem pokvaren", dok je 23 odsto reklo da bi to značilo da "politički sistem radi kako treba".

Skoro tri četvrtine ispitanika smatra da sudbina demokratije zavisi od ishoda izbora koji će biti održani sljedeće godine, ali smatraju uglavnom da demokratija može preživjeti samo ako pobijedi njihov kandidat. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA