Vrhovac: U Bijeljinu do sada plasirano više od 178 miliona KM

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske plasirala je do sada na području Bijeljine 178,3 miliona KM, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Banke Dražen Vrhovac.

Vrhovac: U Bijeljinu do sada plasirano više od 178 miliona KM
FOTO: Arhiva / Srna

Od toga je 159,4 miliona KM ili 89,4 odsto plasirano na kreditnoj osnovi, 18,7 miliona posredstvom plasmana u hartije od vrijednosti, a preostalih 223.000 KM odobreno je na bespovratnoj osnovi u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Od navedenog iznosa kreditnih plasmana, 92,3 miliona KM odobreno je preduzetnicima i preduzećima, lokalna poljoprivredna proizvodnja podržana je sa 17,9 miliona KM, rješavanje stambenog pitanja socijalnih i grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku podržano je sa 46,2 miliona KM kroz 717 odobrena zahtjeva", naveo je Vrhovac.

On je dodao da su tri miliona KM odobrena posredstvom kreditne linije za jedinice lokalne samouprave kao direktna podrška gradu Bijeljina u realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata.

"Sa 7,7 miliona KM Banka je podržala emisiju municipalnih obveznica grada Bijeljina, dok je 11 miliona KM uloženo u akcije dva emitenta sa područja grada", rekao je Vrhovac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske podsjetio je da od 2014. godine Banka realizuje projekte na bespovratnoj osnovi posredstvom finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, te naveo da je značajan korisnik sredstava iz ovih izvora i grad Bijeljina.

Vrhovac je rekao da su, zahvaljujući ovom mehanizmu, do sada podržana tri projekta - "Uvođenje GIS sistema do unapređenja kvaliteta javnih usluga u gradu Bijeljini", "Unapređenje poslovnog okruženja sjeveroistočnog dijela Republike Srpske" i "Vrtić je i moje pravo".

NJihova ukupna vrijednost je 392,2 hiljade KM od kojih je 223 hiljade obezbijeđeno na bespovratnoj osnovi iz Finansijskog mehanizma, dok ostalo predstavljaju sredstva sufinansiranja koja su obezbijedili korisnici.

"Realizacijom ovih projekata obezbijeđena je veća dostupnost i kvalitet javnih usluga koje su u nadležnosti gradske uprave kroz uspostavljanje geografskog informacionog sistema, uspostavljeno je međuopštinsko partnerstvo grada Bijeljine sa opštinama Ugljevik i Lopare s ciljem privlačenja novih i zadržavanja postojećih investitora, izgrađen dio saobraćajne infrastrukture u okviru Industrijske zone dva i unaprijeđen kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja u najvećem gradskom naselju Ledinci", rekao je Vrhovac.

On je istakao da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske posvećena pružanju podrške svim projektima koji su u skladu sa ciljevima i politikama finansiranja Banke.

"Koliki će iznos sredstava biti plasiran na području određene opštine zavisi isključivo od zainteresovanosti klijenata i broja zahtjeva koji pristignu u Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske", rekao je Vrhovac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA