Računi povećani, mreža sve lošija: Regulator dobija sve veći broj žalbi na kvalitet snabdijevanja strujom

Regulatorna komisija za energetiku posljednjih godina dobija sve više zahtjeva krajnjih kupaca koji se žale na kvalitet snabdijevanja električnom energijom, što je uzrokovano tehničkim stanjem na distributivnoj mreži.

Računi povećani, mreža sve lošija: Regulator dobija sve veći broj žalbi na kvalitet snabdijevanja strujom

Samo prošle godine je regulator donio 12 rješenja po osnovu zahtjeva potrošača električne energije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– U takvim slučajevima, Regulatorna komisija donosi rješenja kojima su nalagane mjere u vidu rekonstrukcije mreže u određenom roku. U jednom slučaju bio je i zahtjev za elektrifikacijom ruralnog područja, u kom slučaju je Regulatorna komisija, takođe, naložila izgradnju mreže – objašnjava regulator.

U ovim postupcima, kako navodi Regulatorna komisija, operator distributivnog sistema ističe problem sredstava. 

– Međutim, ove okolnosti nisu prihvatane iz razloga što su ta sredstva obezbijeđena u posebnim tarifnim postupcima, čime su stvoreni uslovi za izvršenje zakonskih obaveza distributera, kao što su rekonstrukcija, održavanje i razvoj distributivne mreže – upozorava regulator.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovi podaci se nalaze u izveštaju o radu Regulatorne komisije za energetiku RS za prošlu godinu, a o čemu će se izjasniti narodni poslanici RS na narednoj sjednici.

Upravo je Regulatorna komisija za energetiku prošle godine odobrila distributivnim preduzećima iz sistema “Elektroprivrede RS” povećanje naknade za distributivnu mrežu koju plaćaju krajnji potrošači. Mrežarina je najveća stavka na računu za električnu energiju i, recimo, na računu od 43,53 KM za potrošenih 310 kilovata samo se na mrežarinu odnosi čak 27,06 KM. Više od pola novca koji plaćaju potrošači ide distributivnim preduzećima iz sistema ERS.

Mještani Slatine, nadomak Banjaluke, imaju problem sa snabdijevanjem električnom energijom iako svaki mjesec plate održavanje mreže.

– Nama gotovo svakodnevno nestaje struje, najčešće to bude na nekoliko minuta, ali katkad i 10-20 puta na dan. I onda stradaju uređaji – kaže jedan mještanin.

Pisali su Regulatornoj komisiji.

ISTRUNULE BANDERE

Desetine gradiških sela ostalo je bez struje nekoliko dana nakon olujnog vremena u julu ove godine. Drvene bandere koje su postavljenje prije pola vijeka su poobarane jer su istrulile. Mještanima je obećana obnova elektro mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA