Procvjetale šljive i trešnje u septembru

Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene. Topla zima bez snijega, dugo, hladno i kišovito proljeće, ljeto sa visokim temperaturama i ćelijskim olujama i na kraju procvalo voće u po septembra.

Procvjetale šljive i trešnje u septembru

Društvene mreže su ovih dana preplavljene fotografijama koje  korisnici iz cijelog regiona postavljaju, a na njima procvjetale višnje, trešnje i šljive. Čak je na nekim voćkama došlo i do formiranja ploda. Ove pojave se ne sjećaju ni najstariji, a Srpskainfo je pitala Miljana Cvetkovića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu, Katedra za hortikulturu, zbog čega se ovo dešava. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Razlog su fiziološki poremećaji koji nisu uobičajeni. Zbog nepovoljnih uslova došlo je do aktiviranja pupoljaka koji bi se u normalnom razvoju tek sledeće godine razvili  – kaže Cvetković koji ističe da se zapravo radi o ekstremnim vremenskim uslovima koji utiču na razvoj biljaka, odnosno voća i njihov godišnji ciklus.

Nažalost, cvjetanje voća u jesen znači i, kako kaže, smanjenje mogućnosti da se u toku naredne godine ostvari optimalan rod.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ove godine smo imali jako dugo, hladno i kišno proljeće, a nakon toga i jako dug period sa visokim temperaturama. Ti ekstremi su uticali na ovakav razvoj voća – dodaje Cvetković.

On napominje da je ova godina vjerovatno jedna od najtežih za poljoprivrednu proizvodnju, pa tako i za voćarsku.

Na pitanje da li domaću voćarsku proizvodnju možemo prilagoditi ekstremnim vremenskim uslovima, profesor Cvetković ističe da ne postioji čarobni štapić ali svakako savjetuje nekoliko stvari.

– Treba da primjenjujemo sve one redovne mjere u proizvodnji bez obzira da li voćke imaju roda ili ne, da li smo zadovoljni godinom ili ne. Dakle, redovnu i na vrijeme ishranu, zaštitu od patogena i svakako da pokušamo da maksimalno osiguramo proizvodnju u smislu svih kapitalnih investicija koje su neophodne za voćarstvo, kroz navodnjavanje, te zaštitu od mraza i grada. Potrebno je stvaranje boljih preduslova da biljke budu fiziološki jače i otpornije. To je osnovni korak u prevenciji negativnih uticaja koje trenutno imamo – naglašava Cvetković.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović za Srpskainfo kaže da će, po narodnom vjerovanju, zima biti jaka i duga ako na jesen procvjeta voće. Kaže da je ovakva godina posljednji put bila 1951. i da je tada septembar bio topao sa ljetnim temperaturama, a da je zima bila hladna.

Međutim, klima se od tada značajno promijenila, pa se ne ova 2023. ne može porediti sa periodom od prije 72 godine.

– Po sadašnjim modelima, i ova zima će biti blaga i sa temperaturama iznad prosjeka. U nekim djelovima Evrope se očekuju značajnije padavine, ali još je rano za pouzdane dugoročnije prognoze – objašnjava Kuštrinović.

Ono što je sigurno jeste da će kalendarski dolazak jeseni, kako dodaje, donijeti pad temperature. U nedjelju će temperatura biti do 16 stepeni, ali od naredne sedmice blago će rasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Oblačno
 • 23:00

  Kiša
  19°C
 • 02:00

  Oblačno
  19°C
 • 05:00

  Kiša
  19°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 22. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI