PIK: Dodik da prekine sa retorikom nepriznavanja Šmita

  • BiH
  • 22. Sep 2023.

Upravni odbor Savjeta za provedbu mira (UO PIK) poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika Kristijana Šmita i nesaradnje sa njim, što je štetno po interese Republike Srpske, saopšteno je iz OHR-a.

PIK: Dodik da prekine sa retorikom nepriznavanja Šmita
FOTO: ohr.int

Kako se navodi u saopštenju, ambasadori zemalja-članica UO PIK ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika i njegovom Ureda u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Upravni odbor Savjet za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Podsjećamo, da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svom dopisu Željci Cvijanović, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Savjeta za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika", stoji u saopštenju.

Dodaju da svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a.

"Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije. Upravni odbor Savjeta za provedbu mira takođe ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH", ističe se u saopštenju OHR-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA