Završene analize meda u Srbiji: Od 25 uzoraka čak 22 falsifikata

Od 25 uzoraka meda na tržištu Srbije, testiranih po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Završene analize meda u Srbiji: Od 25 uzoraka čak 22 falsifikata
FOTO: Depositphotos

U čak 88 odsto uzoraka utvrđeno je da je medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako piše Politika, u Srbiji je počela kontrola po takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda koja je rezultat višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića. Inicijator prvog ovakvog ispitivanja tržišta je Klaster "Ujedinjeni za kvalitet", u saradnji sa "Pokretom potrošača za kvalitet hrane" zbog nemoći da se posle više godina borbe izbore protiv falsifikata meda na domaćem tržištu.

Međutim, ovo je, kako navode samo početak, jer je uz ovu akreditovanu metodu moguće utvrđivati falsifikate i kod drugih proizvoda. Kako piše list, u toku su analize kvaliteta vina i rakije na našem tržištu.

U savezu pčelarskih organizacija SPOS koji su sinoć objavili rezultate kažu da su se pošteni proizvođači meda, vina i rakije udružili u Klaster "Ujedinjeni za kvalitet" u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije, odnosno konačnog potpunog uklanjanja sa tržišta svih falsifikovanih medova, vina i rakija, i ne samo njih, već i sokova, mleka i drugih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Klaster je ostvario saradnju sa Udruženjem 'Pokret potrošača za kvalitet hrane' i laboratorijom Ana Lab iz Pančeva, koja je omogućila analize po najpovoljnijim cenama za pokret potrošača. Skandalozno je do kakvih rezultata smo stigli. U ovoj godini, kada su pčelari na prosjačkom štapu, neko se bogati prodajući šećer kao med. I ne samo da vara potrošače i markete, već i državu utajom poreza. Podsećamo da je PDV na proizvode od šećera je 20 odsto, a na med samo 10 procenata. Razlika ide direktno falsifikatorima u džep", kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a za Politiku.

Iz Klastera proizvođača su pozvali državu da, sada kada u našoj državi postoji akreditovana metoda za utvrđivanje autentičnosti proizvoda, uvrste ovu laboratoriju na spisak onih u koje veterinarski inspektori mogu slati službene uzorke meda, ali i drugih proizvoda na analize.

Inače, Srbija je prva zemlja u svetu koja ima specijalizovanu akreditovanu laboratoriju ovog tipa, sa akreditovanom EIM-IRMS metodologijom koja je priznata na nivou Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu i deo je zvanične domaće regulative kao metoda za ispitivanje kvaliteta vina.

Kako je za taj list pre nekoliko dana izjavio Ivan Smajlović, reč je o univerzalnom rešenju za otkrivanje privrednih ekonomskih prevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u industriji meda, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda, kao i svežeg mleka.

Uzorci meda uzeti iz velikih trgovinskih lanaca

Udruženje “Pokret potrošača za kvalitet hrane“ je prvu akciju ispitivanja tržišta pokrenulo 11. septembra kada je uzorkovano 25 različitih uzoraka meda iz sedam trgovina velikih trgovačkih lanaca u Pančevu. Med je uzorkovan u "Amanu,“, "Disu“, "Gomeksu“,“Idei“ , "Lidlu“, "Maksiju“ i "Mere marketima“. Uzorkovanje je, kako navode iz ovog udruženja, obavila akreditovana laboratorija Centar ispitivanja namirnica iz Beograda.

Uzorkovano je po dve jedinice od svakog proizvoda (sa istim LOT brojevima, istim datumima i vremenima punjenja), pri čemu je jedna jedinica uzorkovana za analizu, a druga jedinica ostavljena za potencijalnu superanalizu. Uzorci meda su ispitivani na autentičnost (botaničko poreklo šećera), a ispitivanja su urađena u akreditovanoj laboratoriji "Ana Lab“ DOO Pančevo, koja je specijalizovana za izotopska ispitivanja u hrani.

Akcijom je utvrđeno da je čak 22 uzorka meda palo na ispitivanju autentičnosti, što predstavlja čak 88% od ukupnog broja ispitivanih uzoraka meda (25). Svi laboratorijski izveštaji će biti prosleđeni nadležnim organima radi daljih koraka u skladu sa propisima.

Na ispitivanju autentičnosti pali su sledeći proizvodi: Domaći vrcani višecvetni livadni med "PG Predrag Miailović“ (1 kg), Bagremov jednocvetni vrcani med "Pčele“ – "Aza“ (500 g), Livadski višecvetni vrcani med "Pčele" – "Aza" (500 g), Livadski cvetni vrcani med "Maja med" (380 g), Bagremov jednocvetni vrcani med "Maja med" (380 g), Medljikovac vrcani med "Aza" (500 g), Livadski med "1/1“ – "Gomex" (270 g), Bagremov vrcani med "1/1" "Gomex" (500 g), Lipov med vrcani "Gohealthy" – "Tisacoop" (450 g), Cvetni med vrcani "Gohealthy" – "Tisacoop" (450 g), Cvetni višecvetni/polifloralni vrcani med "Fulmer GMBH" (350 g), Livadski višcvetni vrcani med "Tisacoop" (900 g), Cvetni med "Moj domaći med" (500 g), Cvetni med "Krnjevac" (250 g), Bagremov med "Krnjevac" (250 g), Lipov med "Krnjevac" (250 g), Cvetni vrcani med "Maxi" (700 g), Bagremov vrcani med "Maxi" (700 g), Lipov vrcani med "Maxi" (700 g), Bagremov vrcani med "Timo med" (450 g), Livadski vrcani med "Timo med" (450 g), Bagremov med iz Šumadije monoflorni vrcani "Mepolis med" (450 g).

Jedina tri proizvoda koja su "položila" test autentičnosti su: Lipov jednocvetni moljani med "Aza" (400 g), Bagremov med vrcani "Gohealthy" – "Tisacoop" (450 g) i Bagremov med "Naš med" (500 g).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA