U Loparama izložba i predavanje o srednjevjekovnim stećcima

U Loparama će u utorak, 26. septembra, biti otvorena izložba likovnih radova inspirisanih stećcima Zdravka Mićanovića „Srednjevjekovno mramorje opštine Lopare" i održano predavanje Nemanje Milovanovića o ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima na Majevici, najavljeno je iz Centra za kulturu.

U Loparama izložba i predavanje o srednjevjekovnim stećcima

Manifestacija "Srednjovjekovno mramorje opštine Lopare, neka likovna i naučna podsjećanja", prilika je da se predstavi najstarija sačuvana kulturna baština na Majevici. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



"U vremenu kada različite politike, tragajući za nekim svojim identitetom, posežu za našom kulturnom prošlošću, proglašavajući je svojom, srpske srednjovjekovne nekropole na Majevici svjedoče o nama samima", navodi se u najavi.

Stećci ili, kako je uobičajnije u narodu, mramorovi na Majevici sa dosta bezbjednosti datiraju iz 14. i većinom 15. vijeka.

Na ukrašenim primjercima ponekad su, osim vjerskih simbola, a krst je najčešći ukrasni motiv na stećcima uopšte, prisutni i statusni simboli.

Likovnost stećaka je raspoznatljivo opštehrišćanska i naivno-narodna, prikazi sunca, mjeseca, spirala, srednjovjekovnog oružja luka i strijele, mača, prikazi vinove loze i cvijeća.

Epitafi na stećcima uvijek ističu vezu pokojnika i plemenite zemlje - Ovdje leži na svojoj zemlji, svjedoče i o vezama među ljudima i o vjeri u Boga - Bogom i s rodom, ponekad natpisi svjedoče i o migracijama kao što su Svibničanin, Gostiljanin, Hvočanin.

Ponekad se iz natpisa dobija informacija o životu pokojnika kao što je "dobro živje na ovom svijetu" ili o smrti "a pogibe".

Epitafi svjedoče o jezičkim, ali i o vjerskim prilikama, dva pisara su bili popovi.

Mramorovi su sagrađeni za vječnost, zato moraju biti masivni da izdrže hod vremena i propadanja, ističe se u najavi.

Manifestacija "Srednjovjekovno mramorje opštine Lopare, neka likovna i naučna podsjećanja", biće održana u Centru za kulturu, sa početkom u 19.00 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA