FZO: Razmotriti inicijative za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske insistira da se u što skorijem roku razmotre inicijative fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koje se odnose na smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

FZO: Razmotriti inicijative za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Iz Fonda Srpske saopšteno je da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet odsto, umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona KM godišnje", precizirali su iz FZO Srpske.

Iz Fonda su napomenuli da je BiH jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu, standardnu poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove, te da je ta poreska stopa mnogo najveća u regionu.

"Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi. Dok je stopa PDV-a u BiH jedinstvena i iznosi 17 odsto, primjera radi, u Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove iznosi pet odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, u Srbiji 10 odsto. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regiona", naveli su iz Fonda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz FZO Srpske su podsjetili da je ovaj fond u junu 2023. godine podnio inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove, imajući u vidu da bi se smanjenjem, povratom ili ukidanjem stope PDV-a na lijekove omogućile znatne "uštede" u zdravstvenom sistemu, te da bi se taj novac mogao iskoristiti za dodatna unapređenja prava osiguranika i poboljšanje dostupnosti naročito skupih lijekova.

"U inicijativi smo naveli da, ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove, potrebno je pronaći način da se sredstva uplaćena od zdravstvenih ustanova i FZO Srpske za PDV na lijekove vrate u sistem zdravstva, radi obezbjeđivanja bolje zdravstvene zaštite za osiguranike", naveli su iz Fonda.

Trenutno, kako se navodi, FZO Srpske samo za lijekove i potrošni materijal za PDV plati oko 35 miliona KM.

Iz Fonda su napomenuli da su Zakonom o porezu na dodatu vrijednost BiH fondovi/zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove izuzeti od obaveze plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge zdravstvene zaštite, ali su obveznici plaćanja ulaznog poreza na sve lijekove, medicinske materijale i opremu, te druge robe i usluge koje nabavljaju u svrhu pružanja zdravstvene zaštite.

"S obzirom na to da se PDV ne obračunava na zdravstvene usluge koje pružaju zdravstvene ustanove, a koje se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja putem fondova/zavoda, to je dovelo do znatnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih ustanova u zdravstvenom sistemu", pojasnili su iz Fonda.

S ciljem dugoročne održivosti zdravstvenog sistema, te unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana, u Fondu smatraju da je hitno potrebno da se razmotre inicijative i FZO Srpske, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji su, takođe, podnijeli inicijativu Savjetu ministara BiH.

"U vezi sa navedenim, raduje nas informacija da je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto u četvrtak o pomenutim inicijativama razgovarala i sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoranom Tegeltijom, te vjerujemo da će nadležne institucije pronaći u što skorije vrijeme adekvatno rješenje u interesu poboljšanja zdravstvene zaštite građana", naveli su iz Fonda Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA