Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

  • BiH
  • 24. Sep 2023.

U Hrvatskoj i Srbiji izdata su upozorenja da stiže nevrijeme, a za dio BiH je upaljen narandžasti i žuti meteoalarm.

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Za regiju Banjaluka se očekuje 30 do 60 mm kiše za 24 časa, te građane pozivaju da preduzmu mjere opreza. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Moguć je poremećaj u snabdijevanju električnom energijom. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode - navodi se u upozorenju.

U regiji Foča moguće je lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom, a u Prijedoru je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreža. Kako se navodi možda će biti potrebna i manja evakuacija.

Mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine postoji i u regiji Trebinje, te regiji Višegrad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Upozorenje je izdato za regiju Bihać gdje se očekuju padavine između 30 i 60, lokalno do 70 l/m2.

Federalni hidrometeorološki zavod upozorio je građane da preduzmu mjere opreza i prate aktuelnu prognozu vremena, da budu spremni da obustave aktivnosti na otvorenom, jer je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreže. Moguć je poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama, a može biti potrebna manja evakuacija. 

Moguće su poplave i u regiji Mostar, te regiji Sarajevo i Tuzla.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi najavio je obilne padavine u Srbiji, naročito u drugom dijelu dana. Na snazi je i crveni meteoalarm.

Kako se navodi, u Srbiji će danas biti umjereno do potpuno oblačno i osjetno hladnije vrijeme, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada.

Očekuju se obilne padavine, naročito u drugom dijelu dana, od 40 do 80 milimetara, ponegdje i oko 100 milimetara za 24 sata, što predstavlja mjesečnu količinu padavina.

Uključen je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, a za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog olujne bure.

Danas je u Hrvatskoj očekuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana. Na Jadranu još ponegdje može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih.

Biće vjetrovito, na kopnu uz umjeren i mjestimično jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima.

Snažnja grmljavinska oluja juče je pogodila Hrvatsku, a najkritičnije je bilo u Splitu gdje su automobili plutali po ulicama, a grom je presjekao stub za rasvjetu napola, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA