MUP Rusije izdao potjernicu za predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je potjernicu za predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) Petrom Hofmanjskim, objavljeno je na listi potjernica na sajtu ruskog MUP.

MUP Rusije izdao potjernicu za predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu
FOTO: ICC

ao razlog za potjernicu navodi se da se Hofmanjski "traži po članu Krivičnog zakona". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Po krivičnim prijavama su izdate potjernice i za prvom potpredsjednicom MKS Luz del Karmen Ibanjez Karanca i sudijama Bertramom Šmitom, prenosi TASS.

Prethodno je Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za "ilegalno deportovanje" ukrajinskih djece.

Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon toga, Istražni komitet Rusije podigao je optužnicu protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Hana Karima Asada Ahmada i sudije Rosarija Salvatore Aitala i izdao potjernice za ovim licima.

MUP Rusije je zatim u julu izdao potjernicu za još jednim sudijom Međunarodnog krivičnog suda - Tomokom Akaneom, koji je izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina.

Prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina protiv međunarodno zaštićenih lica od 14. decembra 1973. godine, šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA