Uprkos svakodnevnim mukama Novakovići vole život!

„Probaj minut mog života” naslov je omiljene pjesme Živane Novaković (19) iz Patkovače kod Bijeljine. Ne bez razloga… Živana, njena braća LJubiša (22) i Mihajlo (21), sve troje imaju smetnje u razvoju i žive u teškoj nemaštini.

 Uprkos svakodnevnim mukama Novakovići vole život!
FOTO: srbizasrbe.org

U svakoj tužnoj pjesmi ja se nađem. Pogađaju me u srce!” – istakla je Živana, ispričavši i kako vrijeme utiče na njeno raspoloženje. A nije svaki dan sunčan… TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako su svjesni svog stanja i uprkos problemima sa kojima se suočavaju, bilo da su zdravstveni, društveni ili socio-ekonomski, široki osmijesi na njihovim licima su tuUprkos svakodnevnim mukama, koje su većini nas nepojmljive, Novakovići vole život!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I ja sam ljubitelj domaće muzike. Opušta misli i pomaže mi da zaboravim na brige. Najviše volim da slušam Slobu Radanovića, Darka Lazića i Emira Đulovića. Nekad, kad imam nešto siće, volim otići i u kafić na kavu. Sam odem, neće niko sa mnom. Brinem i oko stoke, nabavio otac da bismo se prehranili” – priča najstariji LJubiša, kod koga su simptomi malo manje izraženi u odnosu na brata i sestru.

Ne pored drugih, nego sa drugima u igri, radu i učenju” – slogan je vaspitno-obrazovne ustanove za djecu sa poteškoćama intelektualnog funkcionisanja u koju su mlađi Novakovići svojevremeno išli. Slogan odlično opisuje za čim oni vape. Nažalost, iako ima dobrih ljudi koji im pomažu, osuđeni su na samoću i život u katastrofalnim uslovima.

Mojoj djeci najviše fale društvo i kuća. Imaju oni nekih drugova, ali ih nemaju gdje dovesti. Ovdje je baš katastrofa, kad neko i dođe sjedne ispred, stid ih je ući. Nažalost, Živana i Mihajlo nisu dugo išli u tu školu, pravili su nered. Curica je par puta probala isjeći sebi vene, jeli su sveske, cijepali dokumenta, moram stalno uz njih biti. Ja bih najviše voljela da su oni kako treba, da imaju posao, da dobijem unuče. Najsrećnija bih bila da nije ovakva sudbina naša, da ne tražim ničiju pomoć. Ali šta ću? Težak je život moj” – rekla je majka Zorica, nevidljiva heroina!

Istu brigu dijeli i otac Zoran. NJega nismo upoznali pošto je bio u nadnici. Da bi bar nekako mogli preživjeti, sa svojih šezdeset godina po najvećoj vrućini od 7 do 7 obavlja najteže fizičke posloveUčestvovao je i u stvaranju Republike Srpske.

Moj je suprug bio na ratištu četiri godine. Branio je srpski narod i Republiku Srpsku. Sada prima svega 84 marke boračke naknade, što nije čak ni 50 evra. Moj je čovjek meni najveća podrška. Vidi on da mi nije lako, a nije ni njemu. Podržavamo se u svemu i ponosna sam na njega. Bori se koliko more, iako je i on obolio” – dodala je Zorica.

Majka Zorica je najmanje pričala o sebi, iako i ona ima gomilu zdravstvenih problema (aritmija, pritisak, bolovi u glavi, bubrezi...). Na jedno oko skoro i ne vidi. Prinuđena je čak i na ruke da pere odjeću (uglavnom poderanu), za šta vodu grije nekad u loncu, nekad u flaši na suncu. Ali nije kivna, kaže „svako ima svoje muke u ovo vrijeme”.

Nemam ni električni šporet, ložim cijelo ljeto. U mene je 50 stepeni, a napolju 40. Šta ću? Nadam se u dobre ljude da će mi pomoći. Ko more, a ko ne more da opet Bog čuva i blagoslovi.

I mogla bi se knjiga ispisati o ovim junacima i svemu onom što proživljavaju. Mogli bismo i čitav izvještaj posvetiti samo uslovima u kojima žive, od neadekvatnog kupatila i nedostatka kreveta, preko ogromne vlage i napuklih prozora, do bubašvaba i muva koje u velikim brojkama doprinose sablasnim uslovima. Da ne pominjemo da im kablovi do kuće prolaze kroz granje, pa bilo kakvo nevrijeme može haos da napravi!

Mogao bi se snimiti i čitav film o najmlađim Novakovićima. Film s naslovom „Volja za životom!” Svojim osmijesima, vedrinom i pričljivošću sigurno bi nas naučili mnogim važnim životnim lekcijama, a ponajviše da bar budemo zahvalni na svemu što imamo.

Razmišljali smo da li uopšte da ističemo ovu priču u prvi plan, ali oni to zaslužuju. Novakovići zaslužuju i žele da se za njihovu priču čuje. Ono što ne zaslužuju jesu okretanje glave i zaborav!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe zato upućuje poziv svim dobrim ljudima da učinimo sve što je do nas da im bar pružimo bolje uslove za životNe možemo riješiti sve probleme ove porodice, ali možemo im na konkretan način pokazati da smo uz njihIspod su svi načini za doniranje putem kojih ćemo prikupljati sredstva za renoviranje, završetak i opremanje njihove kuće, a ko želi da im i direktno pomogne za tekuće troškove koje imaju, neka nam se javi da ga povežemo sa porodicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    20°C
  • 14:00

    24°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

63 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI