Uspješno obavljena druga transplantacija svinjskog srca čovjeku

Lorens Foset je postao druga osoba na svijetu kojoj je uspješno transplantovano genetski modifikovano srce svinje.

Uspješno obavljena druga transplantacija svinjskog srca čovjeku
FOTO: apnews.com / Screenshot

Nakon što mu je dijagnostifikovana posljednja faza bolesti srca, Foset nije ispunjavao uslove za tradicionalnu transplantaciju ljudskog srca. Veteran američke mornarice je ostao bez opcija, ali tračak nade se pojavio zahvaljujući Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu Merilend (UMSOM), koji je već jednom obavio proceduru transplantacije svinjskog srca čovjeku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, isti tim hirurga, vodećih imena u ksenotransplantaciji srca, izveo je svoju prvu takvu operaciju na Dejvidu Benetu 2022. godine, koji je postao prva osoba koja je dobila srce genetski modifikovane svinje.

– Još jednom smo umirućem pacijentu pružili priliku za duži život, a istovremeno smo mu zahvalni na hrabrosti i spremnosti da pomogne u unapređenju našeg znanja u ovom području. Nadamo se da će on ubrzo otići kući i uživati u vremenu sa suprugom i ostatkom svoje porodice – rekao je Bartli P. Grifit, koji je hirurški transplantirao prvo i drugo svinjsko srce ljudskom pacijentu.

Foset, otac dvoje djece, dobro oporavlja i diše samostalno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Moja jedina stvarna nada je bilo svinjsko srce, ksenotransplantacija. Dr Grifit i njegov cijeli tim bili su nevjerovatni, ali niko ne zna šta će se dogoditi u narednom periodu. Bar imam nadu i šansu – kazao je on.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je hitno odobrenje za operaciju, baš kao u Benetovom slučaju prošle godine. Riječ je o dozvoli koja se izdaje kada eksperimentalni medicinski proizvod, u ovom slučaju genetski modifikovano svinjsko srce, postane jedina dostupna opcija za pacijenta koji se suočava sa ozbiljnim ili po život opasnim zdravstvenim stanjem, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA