U Srpskoj nema dovoljno trupaca bukve i hrasta

Drvoprerađivači iz Republike Srpske ponovo se suočavaju sa nedostatkom sirovine, a naročito manjka trupaca hrasta i bukve, jer je rampa za izvoz oblovine podignuta gotovo dva mjeseca.

U Srpskoj nema dovoljno trupaca bukve i hrasta
FOTO: DepositPhotos

Savjet ministara BiH još nije usvojio prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza oblovine do 31. oktobra, iako je dokument spreman i upućen u proceduru odmah po isteku prethodne odluke koja je bila na snazi do 31. jula. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Direktor i vlasnik preduzeća “Drvoprodeks” Darko Partalo kaže za “Glas” da na domaćem tržištu već nema dovoljno trupaca bukve i hrasta.

- Jele i smrče, zbog slabije potražnje za gotovim proizvodima, za sada relativno ima dovoljno, ali kada su u pitanju lišćari, njih manjka i situacija će biti još gora, jer ide hladnije vrijeme. Plus sezona sječe bukve i hrasta traje od 1. oktobra do 1. maja, tako da će izvoz u inostranstvo u tom periodu zasigurno biti povećan ukoliko odluka o zabrani ne bude donesena što prije - istakao je Partalo.

On je dodao da na terenu ima mnogo kineskih, ali i drugih firmi koje otkupljuju i voze trupce u Kinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Veoma bi nam značilo da zabrana izvoza bude produžena bar kada su u pitanju bukva i hrast, koji su potrebni domaćim drvoprerađivačima - finalistima, onima koji proizvode namještaj i ploče, odnosno obrađuju tvrdo drvo. Imamo niz problema u proizvodnji, ne treba nam još da se brinemo da li ćemo imati dovoljno sirovine - kazao je Partalo.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Igor Andrić kaže da nema informacije u kojoj mjeri oblovina izlazi iz zemlje, ali da su problemi sa nedostatkom sirovine već osjetni.

- Naši drvoprerađivači već neko vrijeme imaju smanjenu potražnju iz inostranstva pa samim tim i oni imaju smanjenu potrebu za šumskim drvnim sortimenata, ali uprkos tome dijelu privrednika nedostaje oblovine - kazao je Andrić.

On je istakao da je zabrana izvoza i dalje neophodna i da bi, kao i do sada, dala pozitivne efekte.

- Prerađivački kapaciteti u Srpskoj, ali i BiH, što smo više puta ponovili, su veći nego što je ponuda trupaca, kako iz javnih tako i privatnih šuma. Zbog toga je potrebno da zabrana bude nastavljena, što prije to bolje. Mi se zalažemo da se odluke o zabrani izvoda nadovezuju, odnosno da ta zaštitna mjera domaće privrede bude u kontinuitetu. Nadamo se da će se uskoro popraviti i situacija kada je riječ o potražnji za našim proizvodima u inostranstvu - kazao je Andrić.

Teška situacija

Darko Partalo ističe da je situacija u drvnoj industriji u Srpskoj i dalje izrazito teška.

- Potražnja za gotovim proizvodima i dalje je lošija u poređenju sa prethodnim godinama, plus što cijene padaju, kao i procenti izvoza - kazao je Partalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA