Sve više gojaznih osoba u BiH: Cjelokupno zdravlje stanovništva u kritičnom stanju

  • BiH
  • 27. Sep 2023.

Broj gojaznih osoba u BiH se povećava što utiče na cjelokupno zdravlje stanovništva, rekla je danas sekretar Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara Biljana Čamur Veselinović.

Sve više gojaznih osoba u BiH: Cjelokupno zdravlje stanovništva u kritičnom stanju
FOTO: Depositphotos

Potrebno je dodatno posvetiti pažnju problemu gojaznosti – rekla je Veselinovićeva novinarima u Sarajevu, gdje su danas predstavljeni rezultati projekta čiji je cilj promocija zdrave ishrane, zaštita djece i adolescenata i javne nabavke hrane. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Veselinovićeva je rekla da je projekat “Zajednička akcija Best-Rimep” koordinisalo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, a realizovali ga Institut i Zavod za javno zdravstvo Republike Srpske i Federacije BiH.

– Tema projekta je bila kako da se unaprijedi zdrava ishrana djece s ciljem njihovog zdravog razvoja, prije svega, imajući u vidu sadržaj namirnica i prerađevina koje su u upotrebi sa aspekta količine zastupljenosti soli, masti i šećera – rekla je Veselinovićeva.

Ona je dodala da je projekat finansiran grant sredstvima iz budžeta Trećeg zdravstvenog programa EU za 2019. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Veselinovićeva je navela da se preduzimaju potrebne aktivnosti kako bi BiH ušla u novi program “EU za zdravlje” i da je poziv za apliciranje sa projektima iz oblasti zdravstva otvoren do 17. oktobra.

Dragana Stoisavljević iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekla je da je u okviru ovog programa vršeno istraživanje tržišta u Srpskoj i utvrđivano koliko u velikim tržnim centrima ima proizvoda koji su energetski bogati i nutritivno siromašni.

– Nažalost, kroz to istraživanje smo uočili da imamo veliki broj proizvoda koji imaju znatno veći sadržaj šećera i soli od predviđenog na 100 grama. Ti proizvodi su dostupni djeci i adolescentima i dovode do nezdravih izbora – navela je Stoisavljevićava.

Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekla je da su u okviru projekta radili na unapređenju postupka, legislastive i alata za nabavku hrane u javnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA