Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom

  • BiH
  • 28. Sep 2023.

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu, BiH je zauzela osmo mjesto u Evropi, a u obrazloženju se navode brojni problemi s kojim bi institucije trebalo da se izbore, pa su tako, između ostalog, Banjaluka i Sarajevo targetirani kao gradovi u kojim su česti slučajevi reketiranja.

Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom
FOTO: Velibor Tripić

Pritom je istaknuto da je broj evidentiranih organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na poljima trgovine drogom, krijumčarenja ljudi, privrednog kriminala, korupcije, trgovine oružjem, kompjuterskog kriminala, trgovine ljudima i imovinskog kriminala u BiH posljednjih godina raste. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U zemlji, dodaje se, postoji značajan broj kriminalnih mreža koje su veoma dobro umrežene i čija je saradnja uglavnom fluidna.

"Poznato je i da ove mreže sarađuju sa organizovanim kriminalnim grupama iz drugih zemalja u regionu, posebno iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske", ističe se u obrazloženju.

Grupe organizovanog kriminala sa Balkana, istaknuto je, igraju istaknutu ulogu na raznim kriminalnim tržištima u BiH. Korupcija je, upozoreno je, i dalje rasprostranjena u BiH, uz bliske veze između vlasti i kriminalnih grupa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Političke grupe i kriminalne mreže često imaju preklapanje interesa", istaknuto je u obrazloženju.

Dodaje se i da iznuda i reketiranje nisu neuobičajeni u BiH, a obično ih sprovode kriminalne grupe povezane sa visokim političarima.

"Reketiranje se uglavnom nameće restoranima i barovima na svim značajnijim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci, a iznuda je prisutna u građevinarstvu", navodi se u objašnjenju.

Istaknuto je i da nedavne zapljene pokazuju da je trgovina oružjem u BiH aktivna te dobro organizovana.

"Mnogo oružja iz devedesetih godina prošlog vijeka je ostalo u opticaju i BiH je među vodećim državama u svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila. Pored toga, BiH se nalazi duž jedne od ruta trgovine između velikih zemalja snabdjevača oružjem, kao što su Srbija i Crna Gora, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Evropi. Trgovina oružjem u BiH nije efikasno riješena zbog korupcije, nedostatka političke volje i evidentnih veza između političara i kriminalnih grupa", navodi se u objašnjenju.

Ko zna koji put, dakle, istraživanja pokazuju da BiH zauzima sami vrh liste po organizovanom kriminalu i godinama se ništa ne mijenja.

Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u "Transparency Internationalu BiH", kaže da, i prema globalnom indeksu percepcije korupcije, koji je jedini relevantan pokazatelj stanja korupcije u svijetu, BiH jedina u regionu bilježi konstantan pad već 10 godina, odnosno, najlošije je rangirana u Evropi ako izuzmemo dvije države koje su trenutno zahvaćene ratnim okolnostima.

"Pravosuđe je glavni krivac. Pravosuđe bi trebalo da bude stub borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a postalo je sam izvor problema", rekao je Ožegović za "Nezavisne novine".

Inače, da nevolja bude veća, BiH je gore pozicionirana u odnosu na većinu zemalja regiona, na rang-listi koja je obuhvatila ukupno 44 evropske države.

Naime, prema globalnom indeksu organizovanog kriminala u 2023, lošije od nas su Srbija (treće mjesto) i Crna Gora, koja se nalazi na petoj poziciji, dok je Albanija na 15, Hrvatska na 16. i Sjeverna Makedonija na 18. mjestu, a Slovenija je na 31.

Podsjetimo, u Strategiji za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023-2026. godine, o kojoj su "Nezavisne novine" ranije pisale, između ostalog, takođe je upozoreno na organizovane kriminalne grupe koje djeluju u BiH.

"U najvećem broju slučajeva domaći državljani javljaju se kao izvršioci, ali u posljednje vrijeme prisutan je trend da se državljani BiH pojavljuju i kao organizatori pojedinih faza realizacije aktivnosti nekog većeg kriminalnog lanca koji počinje i završava se van prostora BiH", naglašeno je u ovom dokumentu.

POZICIJE ZEMALJA U REGIONU

Srbija - 3.

Crna Gora - 5.

BiH - 8.

Albanija - 15.

Hrvatska - 16.

S. Makedonija - 18.

Slovenija - 33.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA