Loša sezona za voćare: U čokanjima najviše jabukovače

Zbog lošeg prinosa voća ove godine biće i manje rakije, u kazanima širom Srpske najviše će biti ispečeno jabukovače i loze, dok će šljivovice i viljamovke biti samo za sopstvene potrebe, a negdje ni toliko.

Loša sezona za voćare: U čokanjima najviše jabukovače

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo sezona za zaborav za voćare te da će to osjetiti i kazandžije, jer će biti ispečeno mnogo manje rakije nego lani, posebno što su podbacile šljive. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ove godine u većem dijelu Srpske nema šljiva, osim u Majevici, a tamošnji voćari su dosta i izvezli, jer je bila velika potražnja, a kvalitet je bio dobar - rekao je Dojčinović.

Ako nema šljive, biće jabukovače i loze, a Dojčinović ističe da će jabuke iznijeti ovu sezonu.

- Jabukovača je rakija koja je, što je i naučno dokazano, najčistija i najkvalitetnija. Imamo veliku ponudu industrijskih jabuka što je spas za ovakvu sezonu, jer svi znaju da je grad uništio velike voćnjake u Gradišci, Kozarskoj Dubici i Laktašima. Ipak plašim se da će i to biti malo, jer nismo imali krušaka ni šljiva - rekao je Dojčinović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, vinogradari će imati kvalitetno vino i dobru rakiju.

 - Loze će biti možda malo manje nego lani, ali u vinogradima nije strašno stanje - rekao je Dojčinović.

Duško Tepić iz Kozarske Dubice bavi se proizvodnjom jabuka, a kako ističe za “Glas Srpske”, ovo je bila jedna od najtežih godine za voćare.

Sve je počelo sa proljećnim mrazevima i kišom, a kasnije je led u više navrata uništio većinu sorti.

- Samo su jabuke uspjele da prežive nedaće. Doduše i kod ove voćke prinosi su manji od očekivanih, ali sigurno je da će rakija biti dobrog kvaliteta - rekao je Tepić.

Sa proizvođačima domaćih rakija juče je razgovarao pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać koji je istakao da je proizvodnja destilata i voćnih rakija u Srpskoj veoma značajna i iznosi 1,2 miliona litara godišnje, od čega se oko dvije trećine odnosi na proizvodnju voćnih rakija, a ostatak na proizvodnju čistog medicinskog alkohola.

Bursać je naveo da je proizvodnja rakija u Srpskoj u ekspanziji, da rakija postaje prepoznatljiv brend ovih prostora i da je sve više kvalitetnih proizvođača.

- Već imamo 94 registrovane destilerije u Srpskoj, od čega su dvije velike industrije koje proizvode više od 100.000 litara godišnje, šest industrija koje proizvode između 10.000 i 100.000 litara, a ostalo su takozvane zanatske destilerije - rekao je Bursać.

Berba

Dragoja Dojčinović naglašava da u voćnjacima uveliko traje berba, a sada su na redu jabuke ajdared.

- Svake godine je sve teže naći dobrog radnika, pogotovo proizvođačima koji angažuju stotine sezonaca. Najmanje je domaćeg stanovništva, a najviše radnika iz Turske - rekao je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA