Gradsko pozorište "Semberija" najavljuje ambicioznu sezonu

Gradsko pozorište "Semberija" Bijeljina započelo je novu pozorišnu sezonu premijerom komada Dušana Kovačevića "Kumovi" u režiji makedonske rediteljke Dragane Miloševske i u nastavku sezone najavljuje još tri premijere.

Gradsko pozorište "Semberija" najavljuje ambicioznu sezonu

"Važno je napomenuti da su sve predstave u sezoni pred nama ono što mi zovemo `ansambl predstave`, u njima će igrati svi naši glumci, kao i neka nova i stara lica, gostujući glumci", rekao je Srni Dušan Tuzlančić, predsjednik Programskog savjeta bijeljinskog pozorišta.

On je istakao da će u ovoj sezoni nastaviti sa tradicijom angažovanja najboljih saradnika sa područja bivše Jugoslavije, scenografa, kostimografa, autora muzike, specijalista za scenski govor i pokret, a prvi put imaće i predstavu sa muzikom uživo, na sceni.

"Nama je i konstantno višegodišnje proširenje ansambla neminovnost, ako hoćemo jednog dana status narodnog pozorišta, a Bijeljina kao grad to odavno zaslužuje. Mnogo je godina u Bijeljini preskočeno kad je pozorište u pitanju, čak decenija, i zato sada moramo grabiti malo krupnijim koracima. Trenutni uposlenici našeg pozorišta za tako nešto imaju i želje i snage, a ne sumnjam u snažnu podršku i grada i Republike", naveo je Tuzlančić.

Odmah poslije prve premijere, bijeljinsko pozorište počinje sa pripremama nove predstave.

"Biće to komedija Karla Goldonija `Mirandolina` koju će režirati Ivan Petrović. Napisana u 18. vijeku, ova komedija i danas predstavlja malo remek djelo, jednostavnog zapleta, a brzog ritma, što oduvijek predstavlja rediteljski izazov. Premijera `Mirandoline` predviđena je polovinom decembra", naveo je Tuzlančić.

On je za drugu polovinu marta najavio premijeru na čijoj pripremi rade nekoliko godina.

"Radi se o komadu posvećenom životu naše nekada jako popularne sugrađanke, pjevačice Sofke Nikolić. Dramu, koja je još pod radnim nazivom `Sve što imam, gubim ili pevanje i ćutanje Sofke Nikolić` napisao je, takođe, naš sugrađanin i naš umjetnički rukovodilac Milivoje Mlađenović i na to smo jako ponosni", rekao je Tuzlančić.

On je dodao da je režija dodijeljena sjajnoj mladoj rediteljki Sonji Petrović, poznatijoj najširoj publici po višestruko nagrađivanim režijama predstava "Ko je ubio DŽenis DŽoplin?" i "Kod večite slavine".

Tuzlančić je najavio da će Gradsko pozoripte "Semberija" sezonu završiti još jednim velikim komadom klasike - Goran Damjanac, reditelj i profesor pozorišne režije na banjolučkoj akademiji, režiraće u Bijeljini "Anu Karenjinu".

Direktor Gradskog pozorišta "Semberija" Ivan Petrović je nakon premijere predstave "Kumovi" u Bijeljini proteklog vikenda rekao da se ova naizgled obična priča o slučajnom prijateljstvu čovjeka i psa koji su se sreli u parku, kao i sve interesantne priče, naravno, zakomplikuje i još doživi trilerski kraj.

"Dušan Kovačević uvijek o običnim stvarima govori na jedan neobičan način. On je sjajan poznavalac našeg mentaliteta i naših mana. Zato nas nimalo ne iznenađuju dobre reakcije publike na premijeri. Očekujemo dug život predstave", rekao je Petrović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA