Borenoviću jednoglasno produžen mandat na čelu PDP-a

Branislavu Borenoviću je danas na prvoj sjednici novog saziva Glavnog odbora jednoglasno produžen mandat predsjednika PDP-a do perioda iza narednih lokalnih izbora.

Borenoviću jednoglasno produžen mandat na čelu PDP-a
FOTO: www.pdp.rs.ba

Za predsjednika Glavnog odbora stranke izabran dosadašnji član Predsjedništva PDP iz Brčkog Siniša Golić, a izabrani su i potpredsjednici stranke, generalni sekretar i potpredsjednici Glavnog odbora.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Potpredsjednici stranke su Draško Stanivuković, sa ovlaštenjem predsjednika da ga mijenja u odsustvu, Milko Grmuša, Igor Crnadak, Mira Pekić, Ljubiša Krunić i Slaviša Marković. Generalni sekretar je dosadašnji zamjenik predsjednika Nenad Vuković.

Na Desetom saboru PDP-a usvojena je danas i rezolucija o programskim ciljevima. Rezolucija sadrži odrednice o teritoriji, nadležnosti, imovini, ustavnopravnom položaju, mehanizmima zaštite poput entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa. To su, kako je rekao Crnadak, "crvene linije koje nikada nećemo preći".

Borenović je prije glasanja rekao da je RS danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije. Rekao je da je zahvalan svim članovima i simparizerima stranke na njenom jačanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Uprkos svim izazovima i nasrtajima na PDP sa svih strana, pa i brutalnim pokušajima da se onemogući učešće na izborima, sve smo prebrodili i iz svake situacije izašli još složniji i jači", rekao je Borenović.

Rekao je da je u Banjaluci ostvarena istorijska pobjeda i potvrđen pobjednički rezultat u Kotor Varoši, i naglasio da i dalje tvrdi da je njihov kandidat pobijedio u trci za predsjednika Republike.

Najavio je još jaču borbu protiv korupcije i borbu za jačanje demokratije i sloboda:

"Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…“, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

“Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje”.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi RS bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

“Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u RS treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gđa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost”, rekao je Ivanić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je rekao da lokalne zajednice moraju dati saglasnost na bilo koju koncesiju za eksploataciju prirodnog bogatstva. Predložio je uvođenje dvokružnog izbora gradonačelnika odnosno načelnika i da se spriječii uticaj 'lažnih kandidata'.

"Lokalne samouprave u kojima su pobjedili gradonačelnici i načelnici iz opozicionih partija ne smiju biti kažnjavane. Skupština grada i opštine koja pokrene neuspješan opoziv gradonačelnika mora biti raspuštena po automatizmu.

"Pitaju me ima li PDP bez mene, a ja im kažem 'Ima li PDP bez Mladena Ivanića i svih vas koji ste stvarali našu partiju protekle 24 godine'. Svi zajedno, pravićemo PDP još boljim i jačim", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA