Još na čekanju odluka o PDV-u na lijekove

 • BiH
 • 02. Oct 2023.

Sva tri fonda zdravstva uputila su inicijativu Savjetu ministara za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i apelovala na što hitnije razmatranje ove inicijative.

Još na čekanju odluka o PDV-u na lijekove
FOTO: Depositphotos

Smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a? U Fondu zdravstva Republike Srpske više ne biraju. Zvaničnu inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove uputili su krajem juna, da bi je resorno ministarstvo već početkom jula uputilo Savjetu ministara. Sada insistiraju da se inicijativa uzme u razmatranje i to po hitnom postupku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno je više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept - navodi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Najviše PDV-a plati se na najskuplje lijekove. Među njima na one za rijetke bolesti. Savez za rijetke bolesti potpuno podržava inicijativu za smanjenje stope PDV-a.

- Samo za lijek "trikaftu" je 70.000 KM razlika u PDV za jednog pacijenta do koje bi se došlo, što je milion za svih 15 koji su uključeni. To znači još dva do tri pacijenta koja bi mogla dobiti lijek - rekla je Biljana Kotur, predsjednica Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Fondu zdravstva Srpske su izračunali, kada bi se na lijekove plaćalo pet odsto, umjesto sadašnjih 17 odsto PDV-a, godišnje bi uštedjeli čak 20 miliona KM. Dakle, riječ je samo o lijekovima koje finansira Fond. Procjena je da bi i oni koje pacijenti kupuju mogli da budu jeftiniji. Ali, osim procjene, više se ne zna. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu – izmjene Zakona o PDV-u previše su ozbiljne da bi se radile bez kvalitetne analize.

- Mora se konkretno znati šta bi izmjena zakon u tom smislu donijela, koliki bi bio gubitak prihoda, odakle bi se ti prihodi eventuelno nadomjestili i slično. Takođe, smatramo da nije dobro u izmjene ovako važnog zakona ići svakih mjesec dana i pojedinačno mijenjati određene članove zakona - rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Nedavno je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u i konačno ukinuo PDV na doniranu hranu. Isti problem je sa doniranim lijekovima, ali oni su i dalje posebna stavka.

- Već smo imali kompanije koje su kroz društveno humanitarni rad željele da poklone lijek životno ugroženom pacijentu, a govorimo o lijekovima koji koštaju od 400.000 do 500.000 KM i postavlja se pitanje ko će platiti PDV. Proizvođač mora da ga plati i onda oni najčešće od toga odustaju - rekla je Biljana Kotur.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja isti PDV naplaćuje i na lijekove i na luksuz. Ne treba ići dalje od regiona, u kojem je ova stopa diferencijalna i za lijekove iznosi od pet odsto u Hrvatskoj i Makedoniji do deset odsto u Srbiji.

U 2022. godini samo Fond zdravstva Republike Srpske, za PDV je platio više od 100 miliona KM. Veliko opretećenje za Fond, ali i veliki prihod koji ubere Uprava za indirektno oporezivanje, posljedično i za sve budžete koji se pune ovom stavkom. Možda je to jedan od razloga što naša ekipa u tri dana nije uspjela da sazna u kojoj je fazi inicijativa koju je podnio Fond zdravstva i kada bi se mogla naći na dnevnom redu Savjeta ministara, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Umjereno oblačno
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  20°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  24°C
 • 11:00

  Vedro
  33°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

35 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

501 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 18. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI