Na putevima Srpske 78 crnih tačaka

Na putnoj mreži magistralnih i regionalnih puteva Republike Srpske identifikovano je 78 opasnih mjesta na kojima su posljednjih godina česte saobraćajne nesreće, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz "Puteva RS" .

Na putevima Srpske 78 crnih tačaka
FOTO: Depositphotos

Kako navode, lokalne zajednice u kojima su učestale saobraćajne nesreće su Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Doboj, Zvornik i Istočno Sarajevo, dodajući da je na šest magistralnih puteva zabilježen najveći broj saobraćajnih nesreća. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Riječ je o magistralnim putevima prvog reda, odnosno magistralni put 101 Gradiška - Banjaluka, 105 Modriča - Doboj, 106 Prnjavor - Derventa, 108 Prijedor - Banjaluka, 115 Bijeljina - Zvornik - Vlasenica - Sokolac - Ljubogošta", navode iz "Puteva".

Kako navode iz "Puteva Republike Srpske", svakodnevno provode aktivnosti da se broj saobraćajnih nezgoda na magistralnim i regionalnim putevima smanji.

"Izvršena je trajna sanacija opasnih mjesta, kao što je na magistralnom putu M4 Banjaluka (pijaca) - Banjaluka (Rebrovac) - Čelinac, na magistralnom putu M16 Klašnice 2 - Šargovac u mjestu Glamočani, na ukrštanju M16.1 i R474 u mjestu Gornja Vijaka", navode oni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako dodaju, za 12 mjesta urađena je projektna dokumentacija za sanaciju čija realizacija se očekuje u narednom periodu u zavisnosti od finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju projekata.

"Od tih identifikovanih opasnih mjesta, njih 47 obilježeno je dodatnom saobraćajnom signalizacijom (tzv. žute table)", navode oni.

Na navednim magistralnim putevima samo u toku ove godine zabilježen je veliki broj saobraćajnih nezgoda, ali i nesreća sa smrtnim ishodom.

Na magistralnom putu Gradiška - Banjaluka u mjestu Rovine u junu ove godine poginuo je fudbaler Milovan Novaković (29) iz Srpca, dok su na magistralnom putu Prnjavor - Derventa u mjestu Štrpci krajem avgusta ove godine poginula četiri državljana Republike Srbije.

Naime, kako su "Nezavisne" nedavno pisale, u prvih osam mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama na putevima Republike Srpske stradalo je 59 osoba, što je za pet više u odnosu na isti period lani.

Kako su potvrdili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), najviše ih je poginulo u aprilu.

"Najviše saobraćajnih nezgoda je evidentirano tokom jula, i to 979, zatim 852 u maju, te 851 u aprilu. Najviše ih je stradalo tokom aprila, i to njih 18, zatim 15 u junu, dok je u maju stradalo devet osoba", kazali su iz MUP-a RS.

Nikola Torbica, rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za "Nezavisne novine" da svaka 23 sekunda u svijetu neko strada u saobraćaju.

"Kada posmatramo Srpsku, imamo trend pada broja stradalih na putevima, ali što se tiče opasnih mjesta, mi imamo parcijalno rješavanje ovog problema, odnosno kada saniramo jednu tačku, odmah se pojavi druga, mislim da je potrebno uraditi sistemski pristup ovom problemu", kazao je Torbica.

Prema njegovim riječima, kada posmatramo saobraćajne nezgode, imamo nekoliko faktora.

"Uticaj kako se to desilo, vozač i okolina su najbitniji, ali na okolinu ne možemo da utičemo", kazao je Torbica i dodao da je u obzir potrebno uzeti i to da su kod nas vozila veoma stara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

27°

Umjereno oblačno
 • 17:00

  Oblačno
  27°C
 • 20:00

  Kiša
  23°C
 • 23:00

  Kiša
  19°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

346 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 30. May 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI