200 britanskih vojnika stiže na KiM, KFOR dobija pojačanje

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav KFORA nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu KiM, saopštila je britanska vlada.

200 britanskih vojnika stiže na KiM, KFOR dobija pojačanje

Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vježbe, navodi se u saopštenju britanske vlade. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na KiM na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbijediće dodatnu snagu i stručnost NATO, kao dio nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi, stoji u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći vojnu ekspertizu i snagu, prenosi Tanjug.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Širenje britanske podrške KFORU naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je on.

Pod komandom NATO i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom KFORA za očuvanje bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM, naveo je Radakin.

Povodom saopštenja Velike Britanije da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora, portparol NATO Dilan Vajt naveo je u saopštenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

"Ovo je obazriv korak da se osigura da Kfor ima snagu i sposobnost koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN - da održi bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na KiM", naveo je on.

KFOR će nastaviti da djeluje nepristrasno radi osiguravanja bezbjednosti na KiM i u regionu, istakao je Vajt.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice", naveo je Vajt i dodao da bi sve strane, takođe, trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

24°

Umjereno oblačno
 • 11:00

  Kiša
  24°C
 • 14:00

  Kiša
  25°C
 • 17:00

  Umjereno oblačno
  27°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

26 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

351 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Jun 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI