Testiraju nove kamere: Pratiće kada kočite i ubrzavate

​Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru.

Testiraju nove kamere: Pratiće kada kočite i ubrzavate
FOTO: Pixnio

U nastojanju da putevi budu što sigurniji za građane, Španija testira novu vrstu saobraćajnih kamera za kontrolu brzine kojoj je cilj stati na kraj onima koji naglo koče pred kamerom, a čim je prođu, stanu na gas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako se možda čini kako se radi o revoluciji u prometnoj sigurnosti, rješenje je zapravo posve jednostavno.

Radi se o dva mobilna radara pričvršćena sa svake strane statične kamere, objašnjava "Top Gear", koji je najavio da bi slične kamere uskoro mogle biti u upotrebi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovi uređaji će uloviti i kazniti više vozača, podstaći vozače da se drže ograničenja i poboljšati saobraćajnu sigurnost" smatra Geri Digva iz britanskog udruženja "Drumski anđeo", dodajući kako se jedna od četiri saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama u Ujedinjenom Kraljevstvu događa zbog prebrze vožnje, prenosi "Večernji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA